Euroametnikud tutvuvad Ida-Viru tööturu olukorraga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljutine koondamine VKG-s on oluliselt mõjutanud Ida-Virumaa tööturu olukorda.
Hiljutine koondamine VKG-s on oluliselt mõjutanud Ida-Virumaa tööturu olukorda. Foto: Sander Ilvest

Täna ja homme külastavad Eestit Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse peadirektoraadi esindajad, et tutvuda tööturu olukorraga Ida-Virumaal ja arutada Globaliseerumisega Kohanemise Fondist (EGF) toetuse taotlemist.

«EGFi toetuse taotlemine eeldab liikmesriigilt mahukat eeltööd,» rääkis sotsiaalministeeriumi tööturupoliitika juht Kristi Suur, selgitades, miks tuleb juhtimis- ja kontrollsüsteemide paika panemise ja meetmete väljatöötamise kõrval Eesti ametnikel eelnevalt kohtuda ka Euroopa Komisjoni esindajatega.

Tallinnas kohtutakse ministeeriumide, töötukassa ja sotsiaalpartnerite esindajatega. Neljapäeval on plaanis väljasõit Ida-Virumaale kus EGF-i ametnikud kohtuvad töötukassa ja kohalike ettevõtjate esindajatega, et arutada suurkoondamiste mõju ja koondatute väljavaateid EGFi toel uut tööd leida.

EGF vahenditest plaanitakse olemasolevatele riiklikele meetmetele lisaks rahastada piirkonna vajadustele sihitatud tööturuteenuseid, näiteks täiend- ja ümberõpet. «Konkreetsed meetmed on praegu väljatöötamisel,» selgitas tööturupoliitika juht. Taotlust hindab Euroopa Komisjon, kes teeb rahastamisotsuse jaoks ettepaneku Euroopa Parlamendile ja Euroopa Liidu Nõukogule.

Kokku võtab protsess tavapäraselt aega umbes pool aastat, kuid liikmesriigil on teatud tingimustel võimalik alustada tegevustega ka veidi varem. EGF projekte kaasrahastatakse Euroopa Komisjoni poolt kuni 60 protsendi ulatuses, 40 protsenti projekti eelarvest peab rahastama liikmesriik.

Valitsus kiitis tänavu 24. märtsil heaks EGF-ist vahendite taotlemise, et reageerida Ida-Virumaa ettevõtetes toimuvatele töötajate suurkoondamistele ja nendega seotud koondamistele. Omafinantseeringuks saab Eesti kasutada töötukassa kaudu siseriiklikest vahenditest osutatavaid teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles