Maailma rikkuselt viies inimene lahterdab juhtimisotsused kaheks põhitüübiks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Bezos
Jeff Bezos Foto: SCANPIX

Internetikaubamaja Amazon asutaja Jeff Bezos, kelle varanduse väärtuseks hindab Bloomberg üle 50 miljardi dollari, selgitas hiljutises kirjas investoritele, millise strateegia abil kalkuleerib ta iga päev oma juhtimisotsustes riske.

Bezos jagab kõik oma olulisemad juhtimisotsused kaheks ning võtab riske vastavalt nende tüübile.

«Esimest tüüpi otsuseid ei ole võimalik tagasi võtta ning neid tuleb väga ettevaatlikult langetada. Teist tüüpi otsused on aga nagu uksest sisse astumine - kui sulle hiljem otsus ei meeldi, on sul alati võimalik tagasi minna.»

Probleemid tekivad aga siis, kui juhid ei suuda neid kahte tüüpi eristada.

«Mida suuremaks organisatsioonid kasvavad, seda rohkem tahetakse langetada vääramatuid otsuseid, seda ka situatsioonides, kus tegelikult oleks võimalik otsus vajadusel ka tagasi võtta,» selgitas Bezos.

«Selle tagajärjeks on aeglus, läbimõtlemata riskid, võimetus piisavalt eksperimenteerida, mistõttu kannatab ka innovatiivsus. Me peame sügavalt mõtlema selle peale, kuidas sellise tendentsiga võidelda.»

Bezos lisas, et mõtlemine, et üks suurus sobib kõigile, et on olemas universaalsed lahendused, on vaid üks karidest mida vältida - esimest tüüpi otsuste liiga kergelt võtmine on tema sõnul veelgi suurem viga.

«Kõik ettevõtted, mis kasutavad situatsioonides, kus on vaja langetada esimest tüüpi ehk tagasivõtmatu otsus, pidevalt hoopis teist tüüpi otsust ehk mida on võimalik nende hinnangul tagasi võtta, surevad enne välja, kui nad jõuavad suureks kasvada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles