Aiandussektoril on raskusi hooajatööliste leidmisel (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saagikoristus.
Saagikoristus. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Aiandusliidu tegevjuhi Raimond Strastini sõnul on aiandussektor hädas hooajatööliste leidmisega - kohalik inimene pole enam motiveeritud rasket põllutööd tegema, välistööjõudu on aga liiga kulukas palgata. Nii otsustas liit tööjõupuudusega seotud teemad riigikokku viia ja kohtus täna maaelukomisjoni liikmetega.

«Viimaste aastate jooksul on väga teravalt esile kerkinud probleem seoses inimeste palkamisega hooajatöödele – pole enam inimesi, kes põllult marja- ja köögiviljasaaki koristaksid. Kohalik inimene pole motiveeritud rasket põllutööd tegema ja välistööjõudu on kulukas palgata riigi poolt kehtestatud liiga kõrge palganõude tõttu,» tõdes Strastin.

Ta selgitas ERRi raadiouudistes, et kuna füüsiliselt raske töö eest saadav palk ei ahvatle enam eestlasi suveajal hooajalisele tööle, vaatavad tööandjad teiste riikide poole. «Juttu on olnud ukrainlastest, kes on usinad ja motiveeritud ning tahaksid siia tulla,» ütles Strastin.

Tema sõnul käib aga tööandjatele selgelt üle jõu töötajate palkamine välismaalt, kuna neile on tööandja kohustatud maksma Eesti aasta keskmise palga ja koefitsendi 1,24 korrutisega suurust tasu. «Seda on päris palju selle sektori jaoks,» märkis ta.

«Edastame riigikogule aiandussektori tööandjate jõulise sõnumi – soovime palgata välistööjõudu teiste riikidega võrdsetel tingimustel. Välismaalaste palkamisega seotud palgapiirangud pole enam ajakohased ja need tuleb asendada riigis kehtiva miinimumpalga maksmise kohustusega,» nentis Strastin, et see on ainus võimalus konkurentsis püsimiseks.

Ta lisas, et hooajatöölised saavadki üldiselt miinimumpalka ja vastavalt sellele, kui usinad ja töökad nad on, makstakse neile boonust.

Padar: nõuded hooajatöölistele palga arvutamisel võiks kaotada juba tänavu

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Ivari Padar ütles «Aktuaalsele Kaamerale», et juba tänavu võiks kaotada välismaalaste seadusest tulenevad nõuded hooajatöölistele palga arvutamisel, vahendas ERRi uudisteportaal.

Padar märkis, et tänaseid regulatsioone tuleb muuta ja keskmise palga koefitsiendi korrutamine 1,24-ga võiks muutuda 1,0-ks juba tänavu.

«Me pöördume nii maaeluministeeriumi, siseministeeriumi kui ka sotsiaalministeeriumi poole, et kiireid lahendusi tuleks,» ütles Padar.

Kahtlane on, kas seegi ettevõtjaid õnnelikumaks teeb, sest mujal Euroopa Liidu maades arvutatakse hooajatööliste tasu miinimumpalgalt, mitte keskmiselt palgalt, selgitasid nad.

Eesti Aiandusliit on aiandussektori katusorganisatsioon, liidul on ligi 70 liiget. Liidu liikmed annavad ligikaudu 90 protsenti toodangust riigi puu- ja köögiviljakasvatuses, ilutaimede ja lillede tootmises. Liidu liikmed annavad tootmises tööd 700 inimesele aastaringselt ja 1000 inimesele hooajal. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles