Nafta hind on veebruarist üle kümme protsendi odavnenud

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurplatvormid Iraanile kuuluva Soroushi naftamaardla juures Pärsia lahes.
Puurplatvormid Iraanile kuuluva Soroushi naftamaardla juures Pärsia lahes. Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Saudi Araabia soovitamus iraanita tootmismahu külmutamises kokku leppida ja Iraani soov enne kokkuleppest rääkima hakkamist tootmismaht kahekordistada on toornafta hinnad maailmaturul taas vaikselt langusesse pööranud. Veebruari viimase nädala tipphindadega võrreldes on nafta praegu juba üle kümne protsendi odavam.

Täna pärastlõunal maksis Põhjamere Brenti barrel 37,61 USA dollarit, 11 protsenti vähem kui 22. veebruaril. WTI barreli hind oli täna 35,54, 14,3 protsenti madalamal veebruari tipphinnaga võrreldes.

«Langus oli oodatav, sest hinnatõusule tehtud kõrged panused kohtusid endiselt languse suunas osutavate fundamentaalidega ning siis purustasid saudide kommentaarid tootmismahu külmutamise unistused,» rääkis Bloombergile SEBi tooraineanalüütik Bjarne Schieldrop. «Müügiks oli seega kõik valmis seatud.»

Saudi Araabia teatas eelmisel nädalal, et külmutab tootmismahu ainult siis, kui teised tootjad, sealhulgas Iraan, sedasama teevad. Iraan on taas teatanud, et tahab enne külmutamisest rääkima hakkamist jõuda tootmismahuni neli miljonit barrelit päevas, mis on umbes kaks korda enam kui praegu pumbatakse.

Samas on 17. aprilliks kokku lepitud naftat eksportivate riikide kohtumine Dohas, et arutada tootmismahu külmutamise teemat. Üks tootmismahu külmutamise eestvedajaid, Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak aga on lubanud Saudi Araabia juhtidega varsti kohtuda, et saudide ja Iraani seisukohti arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles