Euro toob jälle sendid hinda

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM2:EURORAHA, EUROD, EUROMÜNDID, SULARAHA :TALLINN, EESTI,16JUL10
Eesti Pank esitles Eestis käibele tulevaid euromünte
pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES
TLNPM2:EURORAHA, EUROD, EUROMÜNDID, SULARAHA :TALLINN, EESTI,16JUL10 Eesti Pank esitles Eestis käibele tulevaid euromünte pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES Foto: Peeter Langovits

Ülehomsest saab Eesti 17. eurotsooni liikmeks ja armsakssaanud jakobsonide, koidulate ja tammsaarte asemel hakkab meil kehtima Euroopa ühisraha euro.


Jälle tuleb uue rahaga harjuda ja suurim muutus on tõenäoliselt vajadus õppida sentidest lugu pidama. Kui kroonimünte on eestimaalased pankadesse toonud vaid veerandi ringluses olevatest, jättes need kas mälestuseks või lastele mängimiseks, siis eurosendid saavad olema väärtuslikud.

Praegu ei saa 10 sendi eest midagi, 10 eurosendi eest saab aga juba peaaegu kaks toosi tikke.
Kuna eurod on laialdasemalt kasutusel ja kurikaeltel seetõttu suurem huvi nende võltsimise vastu, maksaks rahatähtede ja müntidega juba varakult tutvust teha, et end petturite eest kaitsta.

Euromündid

Kõigil euromüntidel on selle väärtusega külg ühise kujundusega. Tagumine külg on aga iga riigi rahvusliku kujundusega. Vaatamata sellele kehtivad kõikide riikide euromündid kogu euroalal, st et Eesti euromüntidega saab 1. jaanuarist maksta kõigis 17 eurot kasutavas riigis.

Euro pangatähed

Euro pangatähti on seitsme nimiväärtusega: 5-, 10-, 20-, 50-, 100-, 200- ja 500-eurone. Need kehtivad kogu euroalal ja on alati sama kujundusega. Euro pangatähed kujundas Austria keskpanga pangatähtede kujundaja Robert Kalina.

Pangatähtede esikülgedel kujutatakse aknaid ja väravaid, mis sümboliseerivad Euroopas valitsevat avatuse ja koostöö vaimu. Pangatähtede tagaküljel kujutatakse sildu, mis väljendavad koostööd nii Euroopa rahvaste vahel kui ka mujal maailmas.

Euro pangatähed on valmistatud puuvillpaberist, mis katsudes tundub krobeline ja tugev, mitte aga pehme ja sile.

Euro pangatähtedel kasutatakse mitmeid turvaelemente. Nende abil saab ehtsa pangatähe hõlpsalt kindlaks teha.

Katsu reljeeftrükki – see eriline trükitehnika annab pangatähtedele ainulaadse teks­tuuri.
Pangatähte vastu valgust hoides on näha vesimärk, turvaniit ja katkendlik number. Need kolm turvaelementi on nähtavad ehtsate pangatähtede esi- ja tagaküljel.

Pangatähte kallutades ilmub selle esiküljel asetseval hologrammil nähtavale muutuv kujutis. Tagaküljel on näha kuldne riba (5-, 10- ja 20-eurone) või muutuva värviga nimiväärtus (50-, 100-, 200- ja 500-eurone).

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles