Islandil elav eestlanna: rahvas tunneb end reedetuna (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kogunesid Islandi pealinna Reykjaviki tänavatele tuhanded inimesed, kes nõudsid «Panama paberite» andmelekke keskele sattunud peaministri tagasiastumist. Protestijatega liitunud eestlanna sõnul tunnevad islandlased end reedetuna, kuid peaministri taandumist oodata ei maksa.

Mõnevõrra üllatuslikult oli eile vast maailma kõige kuumem poliitik Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, kelle intervjuud mängiti pea kõigis mõjukates uudistekanalites. Nimelt oli selleks ajaks selgunud, et ka Gunnlaugsson ei ole «Panama paberite» kohaselt päris puhas poiss.

Lekkinud andmete järgi ostsid Gunnlaugsson ja tema naine 2007. aastal offshore-firma Wintris. Parlamendisaadikuks saades ei deklareerinud Gunnlaugsson oma firmat. Kaheksa kuud hiljem müüs ta pool ettevõttest oma naisele ühe dollari eest maha. 

Kui temalt selle kohta teleintervjuus küsiti, oli peaminister silmnähtavalt üllatunud ja tundis end ebamugavalt. Mida poliitik seepeale tegi? Tõusis püsti, kiskus endalt mikrofoni küljest ja jalutas poole vastamise pealt minema. Ehkki hiljem vabandas ta oma «kehva esituse» pärast, teatas ta teda tabanud kriitikale vastuseks, et tagasi ta astuda ei kavatse.

Paraku oli selleks ajaks juba üle 15 000 inimese allkirjastanud petitsiooni, et ta tagasi astuks ning ligi 10 000 inimest oli sotsiaalmeedias teada andnud, et tuleb õhtul tänavatele, et sama nõuda. Rahvas tundis end reedetuna ennekõike seetõttu, et Gunnlaugsson sai 2013. aastal peaministriks just sõnumitega stiilis «hoiame kapitali Islandil!».

Ja eile õhtul tulidki islandlased tänavale – erinevatel andmetel oli meelavaldusel 10 000 kuni 22 000 inimest. Lisaks protestiaktsiooni põhilisele toimumispaigale ehk parlamendiesisele platsile seisid inimesed ka ümberkaudsetel tänavatel. See teeb eilsest meelavaldusest väidetavalt seni suurima Islandil.

«Arvestades Islandi ja Reykjaviki rahvaarvu oli kohal väga arvestatav hulk inimesi,» rääkis Islandi ülikoolis õigusteadust õppiv eestlanna Kadi-Ell Tähiste, kelle hinnangul möödus protest üldjoontes rahumeelselt. Ka politsei andmetel ei saanud keegi viga ning korrakaitsjad ei pidanud ühtegi üle käte läinud protestijat vahistama.

Protestijate põhisõnum oli ühene – rahvale valetanud peaminister peab tagasi astuma. Kohale tulnud rahvas skandeeris ja plaksutas, peeti kõnesid ja mõni lõi potte-panne kokku, nagu tehti aastaid tagasi ka Islandi panganduskriisiga seonduvatel meeleavaldustel.

«Mõned inimesed edastasid oma sõnumeid ka muul viisil, näiteks visati parlamendihoone pihta mune, tualettpaberit ja banaanikoori, viidates banaanivabariigile,» kirjeldas Tähiste. 

«Nägin ka palju plakateid, mis soovisid peaministrile head aega või panid ta samasse ritta Assadi ja Putiniga. Aga oli näha ka mõningaid üldiselt valitsusevastaseid plakateid,» kirjeldas tudeng. Kui tema sel teemal kohalikega rääkis, kinnitasid kõik kui ühest suust, et muud varianti ei ole ja peaminister peab oma kohast loobuma. «Islandi rahvas tunneb end reedetuna,» selgitas Tähiste.

Veel enne eilset protestiaktsiooni teatas peaminister, et tagasi ta ei astu ning pärast inimeste tänavaletulekut ei ole ta rohkem ka sõna võtnud. «Arvestades peaministri retoorikat, et tema enda arvates ei ole ta midagi valesti teinud, arvan ma, et ta ei astu ka tagasi,» ennustas Tähiste.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles