Stockmanni kontserni juht lahkub ootamatult ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmann Eestis
Stockmann Eestis Foto: Liis Treimann

Soome kaubanduskontserni Stockmann 2014. aasta novembrist juhtinud tegevjuht Per Thelin paneb tänasest ameti maha.

Soome jaekaubanduskontserni Stockmanni nõukogu on alustanud uue juhi otsimisprotsessi ja selle leidmiseni täidab juhi kohuseid Stockmanni finantsjuht Lauri Veijalainen, teatas Stockmann börsile.

Stockmanni nõukogu esimees Jukka Hienonen põhjendas Per Thelini päevapealt lahkumist sellega, et kontserni saneerimisega on lõpule jõutud loodetust kiiremini ja nüüd vajab firma teist tüüpi juhti, analüütikuid nõukogu esimehe põhjendus väga ei veennud.

Stockmanni tegevust jälgiv Inderes OY analüütik Sauli Vilén Inderes nimetas juhivahetust üllatuslikuks. Tema sõnul tuleb ka järgmisel juhil saneerimist jätkata. Firma aktsionäride seisukohalt ei pea ta seda uudist heaks, kuna tegemist võib olla sisemise võimuvõitlusega.

Stockmanni B-aktsia langes selle teate peale 0,3 protsenti. Per Thelini äkiline lahkumine tekitab Soome analüütikute seas küsimusi. Näiteks kuidas hindab firma senise säästustrateegia õnnestumist ja kas tegemist võib olla sisemise võimuvõitlusega. Soome meedia on juba mõnda aega kirjutanud Stockmanni suuromanike Hartwalli ja Konstsamfundeti vahelisest tülist.

Analüütiku sõnul tuleb Stockmanni selle aasta kahjum 40-50 miljonit eurot. Seega oleks naiivne arvata, et saneerimine oleks läbi. Samas ta möönab, et kokkuhoiust üksi ei piisa ja vaja on ka kasvustrateegiat. Osa analüütikuid leiab, et Thelini lahkumine näitab, et Stockmanni põhitegevus võib kanduda jaekaubanduselt rohkem kinnisvaraärile.

Stockmanni turuväärtus börsil on 462 miljonit eurot. Stockmanni suuromanikud on soomerootsi firmad ja sihtasutused Svenska litteratursällskapet, Konstsamfundet ja Hartwalli perekonnale kuuluv HTT STC Holding.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles