Blogi: «Panama paberite» paljastused pole kaugeltki lõppenud (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca kontor.
Mossack Fonseca kontor. Foto: SCANPIX

Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkisid salajased dokumendid, millest selgub, kuidas ettevõtted ja rikkurid, seal hulgas mitmed riigipead ja tuntud poliitikud varjavad oma varasid maksuparadiisides.

10.APRILL

Briti peaminister avaldas oma viimase kuue aasta maksuandmed

Briti peaminister David Cameron avaldas pühapäeval oma viimase kuue aasta maksuandmed, püüdes leevendada avalikkuse meelepaha seoses asjaoluga, et ka tema isa nimetati Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud dokumentides.

Cameron avalikustas pühapäeval, et sai oma emalt 200 000 naela suuruse kingituse lisaks isalt pärandusena saadud 300 000 naelale.

Ülestunnistus ilmselt tekitab uusi küsimusi, kas emalt saadud kingitus tuli osaliselt offshore-fondidest. Pikemalt siit.

9.APRILL

Panama lubas teha Prantsusmaaga koostööd võitluses rahapesu vastu

Panama president Juan Carlos Varela lubas reedel teha Prantsusmaaga igakülgset koostööd võitluses rahapesu ja maksupettuste vastu.

Prantsusmaa riigipea Francois Hollande ja Varela pidasid telefonivestluse seoses Panama skandaaliga.

«Varela kinnitas oma riigi pühendumust koostööle Prantsusmaa ja kogu rahvusvahelise kogukonnaga võitluses ebaseadusliku varade kasutamise ja maksupettustega,» edastas Prantsusmaa presidendiamet.

Panama president märkis samas, et mõistab teravalt hukka Prantsusmaa kavatsuse liigitada riik uuesti maksuparadiisiks.

«Ma tahan väga selgeks teha, et Prantsusmaa valitsuse otsus on vale ja tarbetu – kogu maailma hõlmavate probleemide lahendamiseks on vaja koostööd kõigi riikide vahel,» põhjendas Varela.

8.APRILL

11.24 Cameron tunnistas osalust Panama skandaalis

Suurbritannia peaminister David Cameron tunnistas viis päeva pärast Mossack Fonseca dokumentide lekkimist, et tal oli osalus tema isa offshore-investeerimisettevõttes, mille müümisel ta ka kasumit teenis.

Pärast dokumentide lekkimist on Downing Street'i pressiametnikud edastanud neli erinevat kommentaari antud teemal. Samas avalikkuse jaoks jäid mitmed küsimused õhku rippuma, vahendas ERRi uudisteportaal Briti lehte Independent. Loe edasi 

11.09 Panama leke tõi päevavalgele ka Savisaare rahastaja

Äripäev pääses Läti kolleegide abil ligi Panama lekke dokumentidele, mis näitavad, et skandaalse Panama advokaadibüroo Mossack Fonesca klient oli ka Edgar Savisaare kunagine «laenuandja» Pipa Business Corporation. Pipa Business Corporationi kohta on varem teada, et ettevõte asutati Panamas 2009. aastal ning ettevõte sai vahendeid Savisaare Šveitsi perekonnafondist ning laenas selle edasi Savisaarele endale, vahendab leht. Lekkinud dokumentidest ei selgu ettevõtte kohta väga palju uut infot, ent nähtub, et ettevõtte juhtkonna moodustavad inimeste asemel kolm Šeišellide offshore-ettevõtet. Loe edasi

11.04 Panama paberid on paljastanud maksuparadiiside rolli kasumite maksude eest varjamisel. Samal ajal ruttab nii mõnigi finantsist rõhutama, et nimetatud tööstusharu on tähtis hammasratas meie maailma kasvavalt globaalses kaubanduses ning investeeringutes. Loe edasi

10.45 Panama ja OECD tõhustavad koostööd ja infovahetust

Panama võimud lubasid eilel veelgi tõhustada koostööd ja infovahetust Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooniga (OECD).

Panama asepresident ja välisminister Isabel De Saint Malo ütles uudisteagentuurile AFP antud usutluses, et seoses Panama dokumentide skandaaliga süvendatakse organisatsiooniga kõnelusi informatsiooni jagamise osas eriti maksude kohta. Loe edasi

7.APRILL

15.50 Austria panga juht astus Panama skandaali tõttu tagasi

Austria panga Hypo Vorarlberg tegevjuht Michael Grahammer otsustas Panama õigusbüroo Mossack Fonseca andmelekke tagajärjel tekkinud skandaali tõttu ametist tagasi astuda, kirjutab ajaleht Handelsblatt.

Riigi finantsinspektsioon on võtnud uurimise alla ka teise riigi suure panga Raiffeisen. Kumbki pank ei ole oma süüd tunnistanud.

«Minu samm ei ole süü tunnistamine, vaid isiklik vastutuse võtmine,» selgitas Michael Grahammer lehele, kinnitades, et on sada protsenti kindel, et pank ei ole seadust rikkunud.

15.32 Korruptsioonivastased korraldasid Pariisis protesti

Korruptsioonivastased aktivistid blokeerisid täna Prantsuse panga Societe Generale Pariisi peakorteri sissekäigud, protestides panga väidetava seotuse vastu Panama lekkeskandaaliga.

Umbes 40 meeleavaldajat tõkestas pangahoone pea- ja kõrvauksed ja kandis loosungeid 'Fiskaalpettus on sotsiaalne kuritegu'.

Aktivistide ühenduse ATTAC esindaja Dominique Plihot´ sõnul on protesti eesmärk pöörata avalikkuse tähelepanu sellele, et Societe Generale on üks suurpankadest, mis Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentide kohaselt kasutas maksuparadiise.

Prantsuse ajalehe Le Monde andmetel avas pank Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca vahendusel maksuparadiisides sadu firmasid. Societe Generale eitab süüdistusi korruptsioonis ja maksudest kõrvalehoidmises.

14.04 Siseminister Hanno Pevkur (RE) nentis valitsuse pressikonverentsil, et täna ei ole riigil veel ühtegi infokildu selle kohta, kas ja millised Eestiga seotud nimed lekkinud andmebaasis olla võivad. «Kui tuleb täiendav info ja selle info põhjalt tekib uurimisorganitel vajadus sekkuda, siis me kindlasti sekkume,» kinnitas ta.

12.49 Läti seim moodustas opositsiooni ettepanekul uue uurimiskomisjoni, mis hakkab analüüsima korruptsiooni, lobitegevuse, organiseeritud kuritegevuse ja salakaubanduse mõju maksude laekumisele ning majandus- ja finantskuritegude uurimisele.

Komisjoni loomine tuleb samal päeval, mil uuriva ajakirjanduse keskus Re:Baltica andis teada, et advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud niinimetatud Panama paberite seas on 15 951 Lätiga seotud kirjet.

12.15 Mossack Fonseca klientide seas oli Lido asutaja ja Airbalticu investor

Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Konsultatsioonibüroost Mossack Fonseca lekkinud «Panama paberites» kajastuvad teiste seas Läti oligarhi ja Ventspilsi linnapea Aivars Lembergsi, restoraniketi Lido omaniku Gunārs Kirsonsi ja airBalticu suurinvestori, sakslase Ralf-Dieter Montag-Girmesi nimed, paljastab Läti ajakiri IR.

Fotol Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs. Allikas: Reuters/Scanpix

Lisaks on 15 951 Lätiga seotud kirje seas andmebaasides veel tennisisti Ernests Gulbise, kütuseärimeeste Nikolai Jermolajevi, Viktor Buseli ja Gennadi Stankevitši ning kunagise Parex panga suurinvestori Valeri Kargini poja Maksimi nimed. Loe edasi

12.00 Panama loob läbipaistvuse parandamiseks rahvusvahelise komisjoni

Panama valitsus loob rahvusvahelise ekspertide komisjoni, mille ülesandeks saab ettepanekute tegemine Kesk-Ameerika riigi finantstööstuse läbipaistvuse parandamiseks, kirjutas AP. Komisjoni ettepanekuid ja leide jagatakse ka teiste riikidega, et suurendada koostööd läbipaistvuse parandamiseks finantskeskustes üle maailma, lausus riigi president Juan Carlos Varela.

Kontrollide tugevdamise ajal kaitseb Varela Panamat enda sõnul jõukate riikide meedia rünnaku eest, mis tema hinnangul eiravad nende koduriikide puudujääke ja häbimärgistavad Panamat ebaausalt.

11.53  Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung, mis sai esimesena oma valdusse niinimetatud Panama dokumendid riigijuhtide ja avaliku elu tegelaste arvete kohta maksuparadiisides, teatas täna, et ei avalda kõiki materjale, vahendas AP.

Ajaleht sõnul kõiki lekitatud 11,5 miljonit dokumenti avalikuks ei tehta ega anta üle õiguskaitseorganitele. Münchenis ilmuv ajaleht sai dokumendid enam kui aasta eest tundmatuks jäänud allikast ja jagas vähemalt osa neist kümnete maailma meediaväljaannetega.

Ajalehe teatel on võimudel seaduslik õigus saada dokumente väärtegudes kahtlustatavatelt ning paljudel juhtudel puudub avalik huvi firmade ja üksikisikute tegevuse paljastamiseks.

8.59 Panama dokumendilekke keskmes oleva advokaadibüroo Mossack Fonseca klientidest kolmandiku moodustasid hiinlased, teatas Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ). Loe edasi

6. APRILL

16.21 Panama skandaali uusim ohver on Briti peaminister David Cameron. David Cameroni isa offshore investeerimisfond, Blairmore Holdings, on üks Panama paberitest välja tulnud skeemitamisi, et kõrvale hoida Inglismaal kehtivatest maksudest, kirjutab The Guardian. Loe edasi

14.42 Ukraina president Petro Porošenko kaitses ennast taas süüdistuste vastu seoses Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentidega.

Lekkinud dokumentide kohaselt on Porošenkol Briti Neitsisaartel registreeritud firma, mida ta ei ole tuludeklaratsioonides maininud.

Ühelgi kolmest Porošenko maksuparadiisi-firmaga seotud arvel ei ole üle 2000 euro, kuid väidetavalt kasutas riigipea neid oma šokolaadiimpeeriumi maksudest kõrvalehoidmiseks.

Petro Porošenko ütles  täna Tokyos pressikonverentsil, et offshore haldusfirma, mis loodi tema magusaäri jaoks, oli vajalik samm varade paigutamiseks usaldusühingusse, kui ta 2014. aastal presidendiks sai.

Porošenko sõnul on tema juhtum erinev Vene presidenti või Islandi valitsusjuhti puudutavatest skandaalidest. Ukraina riigipea väitel ei rajanud ta oma firmat eesmärgiga makse minimeerida.

Porošenko kohtub Jaapanis nii peaministri kui ka ärijuhtidega.

14.10 Nordea võib saada kuni kuus miljardit krooni trahvi

Põhjamaade pangakontsern Nordea võib saada seoses Panamas ilmsiks tulnud paljastustega trahvi viis-kuus miljardit Rootsi krooni, sest firmal on rikkumisi ka varasemast ajast, ütles Rootsi finantsinspektsiooni (FI) esindaja Christer Furustedt.

2010. aastal kritiseeris FI Nordeat ebapiisava aruandluse ja rahapesu vältimise meetmete eest, kirjutab Kauppalehti.

2013. aasta kevadel sai pank 30 miljonit krooni trahvi, kuna pangas leiti suuri puudujääke rahapesu tõrjumisel. 2015. aasta kevadel sai pank samal põhjusel 50 miljonit trahvi. Samal aastal paljastas Seura, et Nordeal on 30 aastat olnud filiaal Caymani saartel. See teenindas Põhjamaade firmasid ja nende tütarfirmasid Põhja-Ameerikas.

Panama materjalide kohaselt on Nordea Luksemburgi tütarfirma loonud aastail 2004-2014 klientidele ligi 400 maksuparadiisifirmat.

Rootsi ajalehe Svenska Dagbladet analüüsis arvatakse, et kui Nordea oleks olnud väiksem pank, oleks FI selle juba tegevusloast ilma jätnud. FI on teinud Nordeale ühe avaliku hoiatuse.

14.05 STV: Nordea laenas maksuparadiisi kaudu Kasahstani miljardärile

Rootsi televisioon (STV) on Panama Mossack Fonseca õigusbüroost väljaimbunud materjalide põhjal saanud teada, et Nordea pank on maksuparadiiside kaudu laenanud suure summa Kasahstani miljardärile Seržan Žumašovile, kes on riigi presidendi Nursultan Nazarbajevi lähedane liitlane.

Kasahstani peetakse eriti korrumpeerunud riigiks. Viidates pangasaladusele, teatas Nordea, et ei saa seda teadet kommenteerida.

Samamoodi on Nordea andnud viimastel aastatel kolm miljardit Rootsi krooni laenu ühele Moskva ehitusprojektile.

Rootsi rahaturuminister Per Bolund nimetas Nordea tegevust murettekitavaks. Ta pidas vajalikuks, et pank parandaks kiirelt oma tegevust ja taastaks maine. Pank laenab ju raha, mida tavalised kliendid paigutavad oma kontole. Ilmselt paljud kliendid ei taha, et nende raha niimoodi kasutatakse, ütles Rootsi pangaekspert Jakob König.

13.37 Pariis kutsub OECD-d panema Panama maksuparadiiside nimekirja

Prantsusmaa kannustas täna Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) panema Panama maksuparadiiside musta nimekirja seoses niinimetatud Panama dokumentide lekkega.

«Ma tahan, et OECD tuleks kokku, et samasuguse otsuse (nagu Prantsusmaa) langetaksid kõik asjaosalised riigid,» ütles Prantsuse rahandusminister Michel Sapin usutluses raadiojaamale Europe 1. Sapin ütles eile parlamendis, et Prantsusmaa paneb Panama uuesti koostööd mittetegevate riikide nimekirja.

13.30 Läti maksuamet soovib Panama dokumentides olevate lätlaste nimesid

Maksuameti rahapesutõrjeosakonna juht Viesturs Burkāns kutsub nn Panama dokumentidega tegelenud ajakirjanikke, kel on teavet afääriga seotud läti kodanikest, viivitamatult pöörduma maksuameti poole. Loe edasi.

00.21 Panama valitsus teatas teisipäeval, et kaalub vastumeetmeid, kui Prantsusmaa viib täide oma ähvardused lisada riik uuesti maksuparadiiside nimekirja. Loe lähemalt: Panama ähvardas Prantsusmaad vastumeetmetega.

5. APRILL

19.02 Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson astus täna tagasi seoses Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud salajaste dokumentidega.

18.02 Panama, Briti Neitsisaared ja teised maksuparadiisideks nimetatavad riigid ja jurisdiktsioonid pole oma tiitlit saanud niisama. Näiteks Panamas on tulumaksuga maksustatav ainult riigis teenitud tulu, Briti Neitsisaartel on aga tehniliselt küll tulumaks olemas, aga selle maksumäär on null. Loe lähemalt: Panama paberid: mis teeb ühest kohast maksuparadiisi?

15.02 Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson teatas mõnda aega tagasi sotsiaalmeedias, et on nõus erakorraliste valimistega niipea kui võimalik. Ta kirjutas, et kohtus hommikul koalitsioonipartei esindajaga ning kui partnerid ei saa teda usaldada, tulebki valitsus laiali saata.

Ka Islandi president jättis pooleli enda visiidi USAs ning pöödus tagasi kodumaale, et peaministri ümber lahvatanud skandaaliga tegeleda.

12.50 «Je suis Panama» ehk eesti keeles «Mina olen Panama», teatavad loosungid rikkurite käes Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo sellenädalase numbri esiküljel. Sellega parafraseerib väljaanne mullu pärast nende toimetuse pihta tehtud terrorirünnakuid ilmunud solidaarsusloosungit «Je suis Charlie» ehk «Mina olen Charlie».

Autor: Charlie Hebdo.
Autor: Charlie Hebdo. Foto: Charlie Hebdo

11.36 Lekkeskandaali keskmesse sattunud Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca klientide hulgas oli ka Põhja-Korea esindusfirma, mida kasutati riigi tuumaprogrammi rahastamiseks, teatas täna Lääne meedia. Pyongyangis asuval aadressil tegutsev DCB Finance Ltd. registreeriti 2006. aastal Briti Neitsisaartel (BVI) ning Mossack Fonsecast lekitatud dokumentide kohaselt registreeris Panama advokaadibürooPõhja-Korea firma, edastasid Briti leht Guardian ja rahvusringhääling BBC.

Samuti kirjutas Prantsusmaa ajaleht Le Monde, et ka Prantsuse paremäärmuslaste juhi Marine Le Peni abid seadsid raha varjamiseks sisse keeruka maksuparadiiside süsteemi. Lehe väitel toimetati selle süsteemiga raha Hongkongi, Singapuri, Briti Neitsisaartele ja Panamasse ning selle eesmärk oli raha Prantsusmaalt välja toimetada ja vältida rahapesuvastast uurimist.

11.19 Eesti maksu- ja tollaimeti juht Marek Helm rääkis hommikul «Terevisioonis», et ei kiirusta nn Panama paberite juhtumiga seoses kedagi Eestis vastutusele võtma -  tegelikult ei ole siinmail veel ka ühtegi menetlust alustatud. Loe lisaks.

11.07 Eile toimus Islandi pealinnas meeleavaldus, kus tuhanded islandlased nõudsid maksuparadiisiga seotud peaministri tagasiastumist. Meeleavaldusel osalenud eestlanna Kadi-Ell Tähiste rääkis Postimehele, et protestijate põhisõnum oli ühene – rahvale valetanud peaminister peab tagasi astuma. Kohale tulnud rahvas skandeeris ja plaksutas, peeti kõnesid ja mõni lõi potte-panne kokku, nagu tehti aastaid tagasi ka Islandi panganduskriisiga seonduvatel meeleavaldustel.

«Mõned inimesed edastasid oma sõnumeid ka muul viisil, näiteks visati parlamendihoone pihta mune, tualettpaberit ja banaanikoori, viidates banaanivabariigile,» kirjeldas Tähiste. 

«Nägin ka palju plakateid, mis soovisid peaministrile head aega või panid ta samasse ritta Assadi ja Putiniga. Aga oli näha ka mõningaid üldiselt valitsusevastaseid plakateid,» kirjeldas tudeng. Kui tema sel teemal kohalikega rääkis, kinnitasid kõik kui ühest suust, et muud varianti ei ole ja peaminister peab oma kohast loobuma. «Islandi rahvas tunneb end reedetuna,» selgitas Tähiste.

Meeleavaldus Reykjavikis. Foto: Scanpix.
Meeleavaldus Reykjavikis. Foto: Scanpix. Foto: SCANPIX

8.45 Lekke kohaselt on üks maksuparadiisiga seotud tipp-poliitik ka Hiina president Xi Jinping. Mida tegi Hiina selle info avalikukstuleku peale? Karmistas tsensuuri. 

Hiina riigimeedia uudised edastasid eile õhtul, et maksuparadiisidega on seotud mitmed väliskuulsused, samas ühegi hiinlase nime ei mainitud. Saatesse kutsutud Hiina eksperdid rõhutasid, et kui ka leitakse «Panama lekke» dokumentidest Hiina juhtide või ärimeeste nimesid, siis ei ole see tõend millegi ebaseadusliku kohta. Loe veel.

6.52 Panama võimud teatasid, et alustavad avalikkuseni jõudnud nn Panama dokumentide asjus kriminaaluurimist. «Sise- ja välisriiklikus meedias «Panama dokumentide» egiidi all kirjeldatud fakte asutakse uurima kriminaaljuurdluse raames,» teatas prokuratuur.

Juurdluse eesmärgiks on teha kindlaks võimalikud kuriteod, nende toimepanijad ja nende tegevusest tingitud finantskahju ulatus, lisati avalduses.

4. APRILL

23.23 Pangagrupp Nordea peatab koostöö Panama advokaadibüroo Mossack Fonsecaga, kust lekkisid avalikkusesse nn Panama dokumendid, ütles grupi tegevjuht Casper von Koskulli esmaspäeval Rootsi rahvusringhäälingule SVT. 

21.45 Advokaadibüroo Varul partner Marko Kairjak ütles, et Panamas või ükskõik, millises soodsa maksurežiimiga riigis äriühingu omamine kuidagi keelatud ei ole, küsimus on pigem selles, mis eesmärgil seda kasutatakse, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Kõige levinum põhjus taoliste äriühingute omamisel Panamas on tema sõnul see, et võrreldes koduriigiga on seal oluliselt soodsam maksurežiim, teine põhjus on teatud määral selline transparentsuse puudumine ja kolmas põhjus on kaugus.

«Ma kujutan ette, et nendest andmetest tuleb ka väga palju edukaid inimesi poliitiliselt keerulisemates režiimides, kes otsivad läbi selle lihtsalt kaitset oma varale,» arvas ta. Kairjak märkis, et selliste äriühingute registreerimise eesmärk ei pruugi olla niivõrd maksudest kõrvale hoidumine, kuivõrd mingi maksu optimeerimise eesmärk, olgu see siis näiteks topeltmaksustamise vältimine.

Kairjak rääkis veel, et Eesti probleem on see, et nn Panama pakette kasutavad pisikesed ettevõtted ja meil praeguseni ei saada aru, et see ei ole normaalne.

20.22 Prantsusmaa avas eeluurimise väidetava rahapesu ja maksupettuse suhtes, millesse on Panama advokaadibüroost lekitatud dokumentide sõnul segatud Prantsuse maksumaksjad. Lekitatud dokumentides paljastatud maksudest kõrvalehoidmine puudutab tõenäoliselt Prantsuse maksumaksjaid, teatas finantsprokuratuur.

19.36 Nn Panama dokumentide skandaali mõju võib osutuda väga suureks, kuid maksueksperdid usuvad, et Eesti osa jääb skandaalis väikeseks, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat». «Offshore piirkondade kasutamine lõppes pigem 1990. aastate lõpus ära Diveci maksukaasusega, selliseid offshore-struktuure meie teada Eestis väga palju ei kasutata,» selgitas PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht Hannes Lentsius. Loe lisaks: Panama paberid: eestlastel soomlastest rohkem offshore-firmasid

19.23 Ukraina president Petro Porošenko, kes omab Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentide kohaselt maksuparadiisides kolme arvet, eitas täna igasuguseid rikkumisi. Loe lähemalt siit: Ukraina president eitas lekke järel rikkumisi

19.17 Viis küsimust ja vastust Panama lekke kohta: 

Milles seisneb Panama leke? Lekkinud Mossack Fonseca advokaadibüroo andmed näitavad, kuidas firma kliendid tegelesid rahapesuga, vältisid sanktsioone ja makse. See Panamas asuv büroo müüb anonüümseid offshore firmasid üle klientidele üle maailma alates tuhandest dollarist ehk umbes 880 euro eest. Loe edasi.

17.38 Panama lekkes keskse advokaadibüroo juhtivadvokaat Ramon Fonseca sõnul on avaldatud info küll edukalt sooritatud häkkimise tulemus, kuid vaid väike osa nende valduses olevatest dokumentidest. Fonseca rõhus, et nende firma ei vastuta oma all-asutuste tegevuse eest, vahendab Reuters. 

Reutersile antud telefoniintervjuus väitis Fonseca, et finantsinfo leke ei ole nende pahategu, vaid rahvusvaheline kampaania isikuprivaatsuse vastu, mille ohvriks nad on langenud. Suddeutsche Zeitung, mille käsutuses on 11,5 millionit lekkinud dokumenti Panamaadvokaadibüroo andmestikust, on jaganud saadud informatasiooni üle 100 rahvusvahelise meediaväljaandega.

«Meie eesmärgiks on luua õigusstruktuurid, mida me müüme edasi pankadele, raamatupidajatele ja trustidele. Neil on oma lõppkasutajad, keda me ei kontrolli,» lisas Fonseca.

16.34 Saksa valitsus avaldas lootust, et nn Panama dokumentide paljastused aitavad kaasa üleilmsele võitlusele maksupettuse ja rahapesu vastu. «Loodame, et alanud debatt suurendab survet,» ütles rahandusministeeriumi esindaja Martin Jäger ajakirjanikele. Nimelt on Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble juba aastaid olnud rahapesu ja maksuparadiiside vastase üleilmse võitluse esirinnas.

«Loodame, et praegust hetke saab ära kasutada ja kehtestada piirangud, kuid muidugi ei saa sääraseid asju üksnes sõrmi nipsutades ära kaotada,» üles Jäger, kelle sõnul annavad Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Maailmapanga järgmise nädala nõupidamised Washingtonis võimaluse teema uuesti esile tõsta.

16.07 Ukraina korruptsioonitõrjebürool ei ole volitusi ametis oleva presidendi Petro Porošenko kohtueelseks uurimiseks, teatas büroo täna Facebookis. «Vastuseks ajakirjanike arvukatele päringutele selle kohta, kas korruptsioonitõrjebüroo hakkab uurima niinimetatud Panama dokumentides mainitud fakte, teatame, et korruptsioonitõrjebürool on jurisdiktsioon riigi ja kohalike omavalitsuste tippjuhtide ja ka Ukraina presidendi suhtes pärast ametiaja lõppu,» märkis büroo avalduses.

15.55 Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson teatas otse-eetris, et ei astu tagasi, vahendab portaal mbl.is. Peaminister märkis, et teda puudutavas paljastuses ei ole midagi uut. Küll aga vabandas ta oma viletsa esinemise eest hiljutises intervjuus, kus ta poole vastamise pealt püsti tõusis ja minema jalutas.

Tema otsus ei pruugi aga sugugi meeldida kõigile islandlastele. Rohkem kui 16 000 islandlast on allkirjastanud tema tagasiastumiseks petitsiooni, lisaks plaanivad inimesed tema tagasiastumist ka tänavatele nõudma tulla.

Samuti andmete lekitamisega kuulsaks saanud Edward Snowden jagas sotsiaalmeedias videokatkendit sellest hetkest, kui Islandi peaminister sai aru, et tema saladus on avalikuks tulnud.

15.25 BBC vahendab paljastuse keskele sattunud Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijevi pressiesindaja reaktsiooni. «[Presidendi] lapsed on täiskasvanud Aserbaidžaani kodanikud. Neil võivad olla endi ärid. See ei ole mingil moel seadusega keelatud,» sõnas Azer Gasimov.

15.11 Teatavasti teeb käesolev leke avalikuks ka maailma parimaks jalgpalluriks valitud Lionel Messi seosed offshore-ettevõttega. Mida on Messi väidetava skeemitamise kohta teada?

Argentina päritolu Messi, kes klubijalgpalli mängib Barcelonas, on juba praegu Hispaanias käimas kohtuteed seoses sellega, et teda ja ta isa Jorge Messi süüdistatakse maksudest kõrvalehiilimises. Värskelt lekkinud andmete kohaselt on aga vutiäss vahele jäänud veel uute skeemidega, mis puudutavad talle ja ta isale kuuluvat firmat Mega Star Enterprises, mille tegemisi Hispaania kohtuhagis mainitud pole.

Dokumentide järgi on selgunud, et Messi on allkirjastanud vähemalt ühe dokumendi, mille järgi on ta Mega Stari omanik. Samuti selgub, et jalgpalliässa isa võttis mullu detsembris firma ainuisikuliselt enda omandusse ja hetkel on Mega Star Enterprises Panama äriregistri järgi endiselt tegutsev ettevõte. Mossack Fonseca teenuseid kasutasid Argentina jalgpallur ja tema isa erinevate väljaannete väitel selleks, et jätta tasumata maksud selle pealt, kui on teeninud raha Messi reklaamimise eest.

14.36 Märkimisväärne dokumendileke paljastab muu hulgas, kuidas Hiina kommunistliku partei tähtsaimad liikmed- kaasa arvatud Hiina president Xi Jinping- on kasutanud offshore maksuparadiise, et oma varandusi varjata, vahendab AFP.

Üks leketes nimetatud isik on Xi Jinpingi õemees Deng Jiagui, kes asutas 2009 kaks ettevõtet Briti Neitsisaartele. Ettevõtete loomise hetkel polnud  Jinping veel Hiina president, kuid oluline Kommunistliku Partei liige. Väited, et Jinping on märkimisväärse varanduse omanik, on leidnud globaalselt märkimisväärset tähelepanu, kuid Hiina meedias ei ole sellekohane info kajastust leidnud või seda ignoreeritakse.

2012. aastal avaldas Bloomberg uurimuse, mille kohaselt on president Xi perekonna väärtus mitmete sadade miljonite dollarite suurune.

Andmelekke skandaali keskele sattunud Hiina president Xi Jinping ja Venemaa riigipea Vladimir Putin mullusel G20 kohtumisel. Foto: Scanpix.
Andmelekke skandaali keskele sattunud Hiina president Xi Jinping ja Venemaa riigipea Vladimir Putin mullusel G20 kohtumisel. Foto: Scanpix. Foto: Mikhail Klimentyev/Mikhail Klimentyev/TASS

14.10 Eesti Maksu- ja tolliamet (MTA) kutsub Panama andmelekkega seotud ettevõtjaid ametiga ühendust võtma, et maksudega seonduv korda saada. «Kui avalikustatava info pealt on võimalik tuvastada maksuriske, siis on maksu- ja tolliameti kohus neid ka täpsemalt kontrollida,» ütles MTA avalike suhete osakonna juht Rainer Laurits BNSile.

«Kuna aga maksumenetlused on maksusaladuse kaitse all, siis kindlasti ei saa me võimaliku kontrollitoimingu fakti kinnitada konkreetsete ettevõtete puhul, kui edasiste avalikustamiste käigus peaks ka äriühingute nimed teatavaks saama. Julgustame aga neid ettevõtjad ise meie poole pöörduma, et maksuasjad korda teha,» lisas ta.

14.00 Kreml teatas vastulöögina, et Panama andmeleke ei avalikustanud Putini kohta midagi uut ega konkreetset. «Putin, Venemaa, meie riik, meie stabiilsus ja eelseisvad valimised on lekke sihtmärk,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele, lisades, et lekkega üritatakse olukorda Venemaal destabiliseerida. Loe lisa.

Peskov väitis ka seda, et lekitatud Panama dokumentidega töötavad uurivad ajakirjanikud on tegelikult endised USA ametiisikud ja salateenistuse töötajad. «Me tunneme seda niinimetatud ajakirjanike ühendust,» ütles ta.

«Nende seas on palju ajakirjanike, kelle peamine tegevusala ei ole ajakirjandus: hulk endisi USA välisministeeriumi, Luure Keskagentuuri (CIA) ja teiste eriteenistuste töötajaid,» väitis Peskov.

13.30 Pakistani peaministri Nawaz Sharifi perekond kaitses täna seoses andmelekkega oma omandit maksuparadiisiettevõtetes. Nimelt kuulub lekke kohaselt Sharifi kolmele lapsele maksuparadiiside kaudu Londoni kinnisvara. 

«Need korterid kuuluvad meile ja firmad niisamuti,» ütles skandaali keskmesse sattunud Sharifi poeg Hussain eratelekanalile Geo. «Ma ei ole seda kunagi varjanud, selleks ei ole ka vajadust. Nii Briti kui ka teiste riikide seaduste kohaselt on tegemist seadusliku võimalusega tarbetuid makse vältida.» Loe veel.

13.23 Prantsusmaa president Francois Hollande tervitas Panama dokumentide avalikuks tulekut.

«Ma võin teile lubada, et andmeleke toob kaasa uute uurimiste algatamist ja kohtuprotsesse,» sõnas Holland Pariisis. «Antud paljastused on hea uudis, et see tähendab maksulaekumiste tõusu neilt, kes nüüd pettustega vahele jäänud.»

13.15 Internetis levib kulutulena Islandi peaministri Sigmundur Davíð Gunnlaugssoni reaktsioon küsimustele, mis puudutavad tema osalust varifirmas. Nimelt ostsid lekkinud andmete järgi Gunnlaugsson ja tema naine 2007. aastal offshore-firma Wintris. Parlamendisaadikuks saades ei deklareerinud Gunnlaugsson oma firmat. Kaheksa kuud hiljem müüs ta pool ettevõttest oma naisele 1 dollari eest maha. 

Intervjuus tõuseb peaminister, kellelt nüüd oodatakse tagasiastumist, poole vastamise pealt püsti ja eitab kõike. «Ei, ei, ei. Te küsite mult jaburusi!» vastab ta ajakirjaniku küsimusele.

13.01 Nordea pank tõrjub oma kodulehel süüdistusi, justkui oleks Nordea finantskontsern maksuparadiisides registreerinud oma klientidele varifirmasid. «Nordea järgib nendes küsimustes kõiki eeskirju ja õigusakte. See ei ole meie poolt tolereeritav, kui klient soovib meid kasutada vahendina maksudest kõrvalehoidumiseks. Meie poliitika maksunõustamise osas ja meie eetilised standardid on selgesõnalised: me ei julgusta ega hõlbusta klientide poolt selliste skeemide kasutamist, mida käsitletakse maksudest kõrvalehoidumisena,» seisab panga kommentaaris. 

12.10 Ajaleht Irish Times pani kaardile Mossack Fonsecaga seotud riigid. Maksuparadiisis varifirmasid asutada ja opereerida aitavast konsultatsiooniettevõttest Mossack Fonseca lekkinud 2,6 terabaidi andmete seas on andmed 880 Eestiga, 1380 Lätiga ja 31 Leeduga seotud ettevõtte kohta.

Andmebaasis on Eestiga seotud ettevõtetel tuvastatud 80 osanikku, Läti puhul 81 ja Leedus 26. 

Kuvatõmmis / Irish Times.
Kuvatõmmis / Irish Times. Foto: Kuvatõmmis

23.49 Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud dokumentidest selgub, et Nordea finantskontsern on maksuparadiisides registreerinud oma klientidele varifirmasid, mille tegelikud omanikud on Põhja- ja Baltimaadest pärit jõukad eraisikud. Soome rahvusringhäälingu Yle valduses olevate andmete järgi on Nordea Luxembourgi harukontor asustanud alates 2004. aastast kuni 2014. tuntud maksuparadiisides Panamas ja Briti Neitsisaartel oma klientidele ligi 400 firmat. Loe veel.

Väidetavalt on asjasse segatud ka Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Scanpix.
Väidetavalt on asjasse segatud ka Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Scanpix. Foto: SCANPIX

11,5 miljonit lekitatud dokumenti paljastavad, kuidas Mossack Fonseca on aidanud oma klientidel raha pesta, minna ümber sanktsioonidest ja maksudest. Ettevõtte sõnul on nad töötanud üle 40 aasta nii, ilma et neile oleks esitatud kriminaalsüüdistust.

Lekkinud andmete järgi on rahapesuga seotud 140 erinevat poliitikut. Osa neist on praegused riigipead, nagu näiteks Süüria president Bashar al-Assad ja Ukraina president Petro Porošenko.

Nimekirjast leiti ka suur hulk riigipeade pereliikmeid, kelle seas Suurbritannia peaministri David Cameroni isa, Hiina endise peaministri Li Pengi tütar, Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijevi sugulased, Pakistani peaministri Nawaz Sharifi lapsed ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi nõbu.

Maksuparadiisi eeliseid naudib ka Argentina päritolu jalgpallistaar Lionel Messi, keda ootab juba maksudest kõrvalehiilimise kohtuprotsess Hispaanias. Käesolev leke teeb avalikuks tema seosed ettevõttega, mida pole Hispaania võimude uurimises mainitud.

Samuti paljastub dokumentidest üle miljardi dollari suurune rahapesu juhtum, kuhu oli kaasatud Vene presidendi Vladimir Putini lähikondsed. Raha aitas pesta Bank Rossija, mis on USA ja ELi sanktsioonide all pärast Krimmi ebaseaduslikku liitmist Venemaaga.

Raha liikus läbi kahe offshore-firma, mis kuuluvad Putini tuttavatele. Üks neist on tšellist Sergei Roldugin, kellega Vene riigipea on tuttav juba lapsepõlvest saadik ja kes on presidendi tütre Maria ristiisa. Olgugi et dokumentidest ei ole märgitud Putini nime, usuvad eksperdid, et tema lähikondsed ei oleks saanud pesta raha ilma tema vaikiva heakskiiduta. Dokumentidest võib järeldada, et Putin ja tema pere on saanud sellest oma osa.

Samuti on kasutanud advokaadibüroo abi oma varade kantimisel Islandi praegune peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Lekkinud andmete järgi ostsid Gunnlaugsson ja tema naine 2007. aastal offshore-firma Wintris. Parlamendisaadikuks saades ei deklareerinud Gunnlaugsson oma firmat. Kaheksa kuud hiljem müüs ta pool ettevõttest oma naisele 1 dollari eest maha. Islandi peaministrilt oodatakse tagasiastumist. Gunnlaugsson ise väidab, et ta ei ole teinud midagi ebaseaduslikku.

Lekkinud dokumendid on enamjaolt e-kirjad, firmadokumendid, pangaandmed, kohtuotsused, passikoopiad jne. Andmete suurus on 2,6 terabaiti.

Ekspertide hinnangul on praeguse juhtumi näol tegemist suurema andmelekkega, kui seda oli 2010. aastal avalikuks saanud diplomaatiliste dokumentide leke Wikileaks.

Ettevõtluse globaalse mõju ja vastutustunde uurimisega tegeleva Finnwatchi hinnangul tähendab viimane massiivne infoleke maksuparadiiside peatset lõppu. Finnwatchi tegevjuhi Sonja Vartiala sõnul on selliseid suuri infolekkeid aina rohkem ja tõenäoliselt tulemas veelgi.

Nõndanimetatud «Panama dokumendid» sai umbes aasta tagasi enda kätte Saksamaa ajaleht Süddeutsche Zeitung. Pärast seda on neid uurinud pea 400 ajakirjanikku 80 erinevast riigist. Sadade ajakirjanike koostööprojekti käigus kaevati maksuparadiiside kohta informatsiooni mitmeid kuid. Soomest osalesid Yle ja Spotlight.

Mossack Fonseca on üks suuremaid maksuparadiisi teenust pakkuvaid ettevõtteid maailmas.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles