Saudid loovad kahe triljoni suurust megafondi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia asekroonprints Mohammad bin Salman (keskel)
Saudi Araabia asekroonprints Mohammad bin Salman (keskel) Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Saudi Araabia valmistub naftaajastu loojanguks, luues maailma suurima rahastu, kokku kaks triljonit USA dollarit investeeriva fondi.

Maailma suurima naftaeksportija üks mõjuvõimsamaid mehi, asekroonprints Mohammed bin Salman rääkis Bloombergile plaanitavast megafondist lühendiga PIF (Public Investment Fund). Fondi stardipauk saab olema riikliku naftatootja Aramco aktsiate esmaemissioon (IPO) ja sellele järgnev Aramco reformimine naftatootjast tööstuskonglomeraadiks. Esialgsete plaanide kohaselt on Aramco IPO kavas uuel aastal ja investoritele müüakse viis protsenti ettevõttest.

«Aramco IPO ja ettevõtte aktsiate suunamine PIFi muudavad tehniliselt investeeringud Saudi Araabia riigi tulu allikaks, mitte nafta,» selgitas bin Salman. «Mis on jäänud teha, on diversifitseerida investeeringud. Nii, et 20 aasta pärast ei oleks me enam majandus või riik, mis sõltub peamiselt naftast.»

Aramco osaluse tõttu saab PIFi investeeringute portfell olema esialgu väga kaldu kodumaa poole, kuid fondi plaanides on olla väga agressiivne ja investeerida 50 protsenti oma varast välismaale.

«Kahtlemata saab see olema suurim fond maailmas,» ütles asekroonprints Bloombergile. «See juhtub kohe kui Aramco saab börsil kaubeldavaks.»

PIF on tegelikult juba investeerimist alustanud. Sellele kuuluvad osalused maailma suuruselt teises kemikaalitootjas Saudi Basic Industries ning Saudi Araabia suurimas pangas National Commercial Bank. Mullu ostis PIF 38 protsenti Korea ehitusfirmast Posco ja investeeris kümme miljardit Venemaa otseinvesteeringute fondi.

Bin Salmani sõnul kaalub fond praegu kahe suure investeeringu tegemist väljaspool Saudi Araabiat ning loodab vähemalt ühe neist peatselt teoks teha.

Praegu on maailma konkurentsitult suurim rahastu Norra naftafond, mis haldab 0,85 triljoni dollari ulatuses vara. Samas näiteks USA suurima fondivalitseja BlackRocki hallatavates fondides kokku on nelja triljoni dollari ulatuses vara ja Fidelity Investmentsi fondides kahe triljoni jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles