Vahur Kraft: rikutud Eesti kroone sattus keskpanka vähe

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kraft.
Vahur Kraft. Foto: Peeter Langovits.

Praegune Nordea Panga juht ning endine Eesti Panga president Vahur Kraft meenutab, et inimeste poolt rikutud Eesti kroone sattus omal ajal keskpanka suhteliselt vähe.


«Krooni puhul võib öelda, et kunagi olime me keskpangas tunnistajaks sellele, kui vähe oli tegelikult rikutud, kägardatud, soditud ja põletatud rahatähti. Teistes riikides oli sellist raha rikkumist rohkem. Seegi näitab inimeste lugupidamist oma raha vastu,» märkis Kraft.

Tema sõnul pole Eesti kroon eestlaste ja eestimaalaste jaoks pelgalt raha.

«Eestlase ja eestimaalase jaoks on kroon midagi enamat kui lihtsalt raha – ta on side oma riigiga. Kui me meenutame, miks Eesti krooni oodati - see andis esimest korda meile omariikluse tunde.

Teiseks aitas kroon meie majandusel kiiresti liikuda ühest formatsioonist teise ning oli majanduse nurgakivi.  Samuti oli kroon avatuse ja tugevuse sümbol. Ettevõtete jaoks oli see samas kindlustunne. Kroon oli vabaduse, avatuse, kindluse ja usaldusväärtuse telg,» lisas  Kraft.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles