Argentina põud tõstab toiduhindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Mitmed olulised toiduained alates maisist kuni sojaubadeni ähvardavad purustada 2008. aasta toidukriisi päevil püstitatud rekordeid. Põhjuseks kuivad ilmad Argentinas.


Põllumajandusliku toorme hindade hüpe lõi Reuters-Jefferies CRB indeksi eile uutesse kahe aasta rekordkõrgustesse. Päevane tõus oli 0,7 protsenti, tasemeks 331,40 punkti.

Hinnatõus peegeldab arenevate majanduste toiduinflatsioonist tekkinud pingeid, samuti suureneb hirm toidukriisi vallandumise pärast vaestes riikides.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni toiduhinnaindeks, mis jälgib teravilja, õli, liha, piimasaaduste ja suhkru hindu, tõusis novembris esmakordselt kahe aasta jooksul kõrgemale 200 punkti tasemest.

Hiljutised hinnaliikumised annavad põhjust oodata, et indeks tõuseb detsembris veelgi.

Peamiseks muretekitajaks põllumajandusturgudel on viimastel päevadel olnud Argentinat tabanud põualaine. Argentina on maailma suuruselt teine maisi- ja suuruselt kolmas sojaubade eksportija.

Konsultatsioonifirma Commodity Weather Groupi põllumajanduse osakonna direktor Joel Widenor ütles, et ilm jääb Argentinas kuivaks ja kuumaks veel vähemalt 10 päevaks, pannes raskesse olukorda ligi poole Argentina maisivööndist.

Kuna mais on lõunapoolkeral parasjagu võtmelise tähtsusega tolmlemisfaasis, tuleb põud eriliselt ebasobival ajal.

Peamine pahandusetekitaja on La Niña. See meteoroloogiline nähtus, mille on põhjustanud vee jahtumine Vaikse ookeani troopilises osas, on tänavu teises poolaastas jõudu kogunud ja asunud globaalseid ilmastikumustreid rikkuma.

Widenor hoiatas samuti, et maailma suuruselt teise sojaubade eksportija Brasiilia põhjaosa võib pärast suurvihmasid tabada roostetõbi.

Kahepeale kokku annavad Brasiilia ja Argentina maailma sojaubade ekspordist tervelt 45 protsenti.

Maaklerfirma RJ O'Brieni analüütik Richard Feltes tõmbas paralleele aastatega 2007 ja 2008, mil sojaubade hinnad samuti järsult tõusid.

«Ma usun, et eelolev aasta sarnaneb 2007. ja 2008. aastaga, mil kapital suurtes kogustes toorainetesse voolas,» ütles ta.

Samal ajal käisid USA nisuhinnad korraks üle 8 dollari buššelist – esmakordselt pärast seda, kui Venemaa augustis ekspordikeelu kehtestas.

Euroopas kerkisid märtsikuised nisufutuurid aga kahe aasta tipptasemele 250,25 eurot tonnist.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles