Saudid on nõus naftatootmist külmutama ainult Iraaniga koos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnik kontrollib ventiile nafta separeerimissõlmes Iraani Azadegani naftaväljal
Tehnik kontrollib ventiile nafta separeerimissõlmes Iraani Azadegani naftaväljal Foto: Vahid Salemi / AP

Saudi Araabia on nõus naftatootmist külmutama ainult juhul, kui selle otsusega ühinevad Iraan ja kõik teised suuremad tootjad, ütles Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman reedel Bloomberg Newsile.

Ta püüab jahutada ootusi, mis on seotud naftakartelli OPECi liikmete ja mitteliikmete 17. aprilli kohtumisega Kataris Dohas. Iraan on juba teatanud, et kavatseb suurendada naftatootmise sanktsioonide-eelsele tasemele, vahendab BNS.

«Kui kõik nõustuvad tootmist külmutama, siis oleme nõus. Kui keegi aga peaks otsustama tootmist suurendama, siis ei näe me selleks võimalust,» selgitas kroonprints.

Bloomberg Newsi teatel kavatseb Iraani naftaminister osaleda Doha kohtumisel, kuid ei ole valmis nõustuma tootmise külmutamise otsusega. Kui seni lootsid analüütikud, et Saudi Araabia on valmis tootmist külmutama ka juhul, kui Iraan sellest välja jääb, siis nüüd on see ilmselt välistatud.

Mohammed bin Salman kinnitas, et Saudi Araabia tuleb naftahinna langusega toime. Ta ütles, et valitsus kavatseb luua riikliku investeerimisfondi, kuhu kokku tuleb kaks triljonit dollarit. Alustuseks müüakse osa naftafirmast Aramco.

«Me lähtume sellest, et vabaturg määrab pakkumise ja nõudmise vahekorra,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles