Venemaa Läänele: tegelge oma asjadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hodorkovski ja Lebedevi kohtuprotsess.
Hodorkovski ja Lebedevi kohtuprotsess. Foto: SCANPIX.

Venemaa hoiatas Läänt, et see tegelegu oma asjadega. Katsed mõjutada vangistatud naftamagnaadi Mihhail Hodorkovski kohtuasja ja seada küsimärgi alla süüdimõistvat otsust olevat «vastuvõetamatud».


Nii Valge Maja kui arvukad Euroopa välisministrid süüdistasid Kremlit teravalt õigusriigi eiramises ja selektiivses kohtumõistmises.

Mille peale Vene välisministeerium kostis, et «asi kuulub Vene õigussüsteemi pädevusse ja katsed kohtule survet avaldada ei ole vastuvõetavad».

Hodorkovski advokaatide sõnutsi jättis kohtunik Viktor Danilkin eile igatahes mulje, et otsuse ettelugemise lõppu – pärast mida karistus teatavaks tehakse – võib ootama jäädagi. Nõukogude tava juurde tagasi pöördudes on lugemiseks varutud kenake hulk tööpäevi.

Riigiprokurörid nõuavad Hodorkovskile ja ta endisele äripartnerile Platon Lebedevile maksimaalset 14-aastast vanglakaristust, süüdistades mehi 27 miljardi dollari väärtuses omaenda firma toodetud nafta omastamises ajavahemikus 1998-2003 ning selle müügist saadud raha pesus.

Maksimumkaristus jätaks nad trellide taha kuni aastani 2017, lisades käimasolevatele 8-aastastele karistustele veel kuus aastat.

Investorite sõnutsi annaks kergem karistus – näiteks üheksa aastat, mis pikendaks vangisoleku aega vaid aastani 2012 – vähemalt mingi kaalu president Medvedevi tõotusele kohtute sõltumatust suurendada.

Kriitikud on tembeldanud uue süüdistuse täielikuks absurdiks. Endine Vene majandusminister German Gref on tunnistanud, et oleks sellise naftakoguse kadumist kindlasti märganud.

Kohtunik Danilkin ütles aga eile, et tema meelest kinnitas Grefi tunnistus prokuröride süüdistusi.

Riigiprokurörid väidavad, et Hodorkovski kasutas Jukose tehastest nafta kõrvalekantimiseks siirdehinnakujunduse skeeme.

Hodorkovski kinnitab, et teda süüdistatakse tavalise äripraktika rakendamise eest, mille käigus kõik tehingud naftafirma ühisele arvele võeti ja kasumid firmasse tagasi investeeriti.

Lebedevi peaadvokaat Konstantin Rõvkin ütles, et kohtunik vuristas otsust ette niivõrd kiiresti, et kaitsjad ei saanud temast aru ega ole siiani päris kindlad, millise naftakoguse varastamises neid kahte siis lõpuks süüdistatakse.

Rõvkin ütles, et neile jäi mulje, et kogus on isegi suurem, kui prokurörid alguses väitsid. «Ega siit kerget otsust koida. Aga lootus jääb,» ütles ta.

Londonis pagenduses viibiv endine Jukose asepresident Aleksander Temerko prognoosib, et kohtunik jätab endised oligarhid trellide taha kuni aastani 2015. «Putin ju käskis neid vangis hoida,» ütles ta peaministri hiljutisele teleesinemisele viidates.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles