Postimees otse: Lennuamet selgitab, miks nad Aviesi lennuloa peatasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peatati Aviesi lennuloa, kell 14 algavast pressikonverentsist tegi Postimees otseülekande. Aviesi tegevuse põhjuseks on 47 puudust, mida lennufirma 24. märtsiks ei suutnud likvideerida. Kokku esitati lennufirmale ettekirjutused 90 puuduse osas.

Kohal olid Ahti Kuningas, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordi asekantsler, Kristjan Telve, lennuameti peadirektor ning Taivo Linnamägi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja.

Lennuameti juhi Kristjan Telve sõnul on Aviesi järelevalve toimunud juba pikemat aega. Möödunud oktoobrikuus oli viimane kord, kus tehti ettepanek puuduste kõrvaldamiseks. Veebruari lõpus väljastati hoiatus, et kui 24. märtsiks pole puudusi kõrvaldatud, siis peatatakse tegevus. Kuigi lennufirma esitas rohkelt dokumente, on siiski pooled puudused likvideerimata.

Puudusi on kokku 47. Neid võib jagada nelja valdkonda: vastavusseire ehk ettevõtte kvaliteedijuhtimise süsteem, ohutusjuhtimissüsteem, reaalne lennutegevus ja maapealne teenindus. Näiteks ei ole õhusõiduki pardal ajakohaseid lennukaarte, mille järgi piloodid lendavad ühest punktist teise. Eelmisel nädalal olid kasutusel veel vanad kaardid. Telve sõnul lennukitega füüsiliselt ohtlik lennata ei ole, kuid võib realiseeruda risk, et lennukitega võib midagi juhtuda.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, mis on juba asunud uut hanget ette valmistama, ei välista, et koostöö Aviesiga jätkub, kui nad on olemasolevad puudused likvideeritud. Transpordi asekantsleri Ahti Kuninga sõnul loodetakse jaanipäevaks olukord lahendada, kas siis mõne siseriikliku või välismaise partneriga. Ka loodetakse, et jätkata saab samas mahus ja samade lennuaegadega. Seniks peavad senised lennureisijad kasutama parvlaevaühendust.

Hankel osalemise eeltingimuseks peavad olema lennusertifikaadi olemasolu ning Eestis on terve rida selliseid ettevõtteid, alustades näiteks Nordicast. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi sõnul sõltub aga, millised saavad olema erinevate hankel osalejate pakkumiste tingimused.

Lennuamet andis täna hommikul teada, et peatab kuueks kuuks juba möödunud aastal pankroti läinud, kuid lendamist jätkanud lennufirma Avies tegevuse. Amet põhjendas otsust sellega, et lennufirma ei ole viinud oma tegevust kooskõlla lennuameti ettekirjutustega.

Aviesi juht Allan Soll ütles täna hommikul Postimehele, et talle tuli uudis üllatusena, kuna lennufirma on lennuameti ettekirjutustes märgitud puudused kõrvaldanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles