17 protsendil noortest täiskasvanutest on kodulaen

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

18-30-aastastest noortest, kes on vanematekodust välja kolinud, elab 51 protsenti isiklikul eluasemel ja 45 protsenti üürikorteris. Oma kodu omanikuks olemist peetakse väga tähtsaks: 23 protsenti noortest kogub raha oma kodu sissemakseks ning 17 protsenti on võtnud kodulaenu.

Kui 18-21-aastased elavad veel enamasti koos vanematega, siis 22-26-aastastest on vanematekoju jäänud viiendik ja 27-30-aastastest vaid 15 protsenti. Üldjuhul hakatakse vanemate juurest lahkudes koos elama elukaaslase või abikaasaga (49 protsenti), harvem sõprade või kaasüürilisega (12 protsenti). Üksi elab 12 protsenti 18-30-aastastest, selgus Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse uuringust.

90 protsenti noortest ütleb, et peab kodu omanikuks olemist tähtsaks ning päris oma kodu eelistatakse tugevalt üüritud elamispinnale. See hoiak peegeldub ka noorte käitumises - 27-30-aastastest noortest 71 protsenti elab päris oma kodus.

«Kui perre sünnivad lapsed, suureneb soov stabiilsuse ja turvatunde järele veelgi ning oma kodu omamine on seda olulisem. Nii elab ühe lapsega noortest peredest isiklikul pinnal 66 protsenti, kahe lapsega peredest 72 protsenti ja ilma lasteta noortest vaid 39 protsenti,» kommenteeris tulemusi teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Linnas üüritakse rohkem

Tallinnas ja Lõuna-Eestis, mille tõmbekeskuseks on Tartu, on üüripinnal elavate noorte osakaal teistest Eesti piirkondadest suurem.

«Siin mängivad ilmselt teatud rolli Tallinnasse ja Tartusse koondunud kõrgkoolid, mis mõjutavad ka kohalikku üüriturgu, sest ajutist elamispinda vajavaid noori on rohkem,» märkis Maripuu ja lisas, et kui pealinnas elab 56 protsenti noortest üüripinnal ja Lõuna-Eestis 49 protsenti, siis näiteks Ida-Virumaal vaid 23 protsenti.

Teabekeskuse varasemad uuringud näitavad, et Eesti elanikud peavad kinnisvara kindlaks investeeringuks ning selgelt eelistatakse üürimisele olla oma kodu omanik. Eesti Panga andmeil on koduomanike osakaal Eestis 77 protsenti, mis on oluliselt suurem Euroopa Liidu liikmesriikide keskmisest, kus omanikke on 60 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles