Raha põletav Spotify kogus investoritelt rasketel tingimustel miljard dollarit

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spotify tegevjuht Daniel Ek
Spotify tegevjuht Daniel Ek Foto: SCANPIX

Rootsi päritolu muusikastriimimisfirma Spotify sai investoritelt konverteeritavate võlakirjade abil miljard dollarit lisarahastust, kirjutab Wall Street Journal.

Wall Street Journali andmetel osalevad nädala lõpus allkirjastatavas tehingus erakapitalifirma TPG, riskifond Dragoneer Investment Group ning investeerimispanga Goldman Sachs kliendid.

Üha rohkem tehnoloogiaidufirmasid otsivad rahastust konverteeritava võlana ehk emiteerides võlakirju, mida on võimalik hiljem aktsiateks vahetada, kuna investorid on muutunud volatiilse aktsiaturu ja majanduse ebakindluse tõttu ettevaatlikumaks ning ei soovi ettevõtete hinnangulistesse väärtustesse õhku juurde puhuda.

Eelmise aasta juunis oli Spotify hinnanguliseks väärtuseks 8,5 miljardit dollarit.

Vastutasuks rahastuse eest on Spotify lubanud uutele investoritele aktsiate börsile viimisega seonduvalt mitmeid rangeid garantiisid. Kui Spotify peaks aktsiate avaliku esmaemissiooni korraldama järgmisel aastal, on TPGl ja Dragoneeril võimalik konverteerida võlakirjad aktsiateks IPO alghinnaga võrreldes 20protsendise allahindlusega. Kui Spotify ei kavatse järgmisel aastal börsile minna, suureneb allahindlus iga poole aasta kohta 2,5 protsendipunkti. Lisaks sellele lubas Spotify investoritele maksta laenu pealt viie protsendi suurust intressi, mis suureneb iga kuue kuu järel ühe protsendipunkti võrra, nii kaua, kuni ettevõte läheb börsile või intressimäär tõuseb 10 protsendile.

Seda intressi ei pea Spotify aga maksma rahas, vaid see lisatakse konverteeritavale võlasummale.

TPG ja Dragoneer said veel ühe olulise soodustuse - nimelt on neil võimalik oma aktsiad rahaks teha juba kolm kuud peale Spotify börsile minekut, tavaliselt on insiderite puhul selleks ajaks kuus kuud.

Spotify on uutele investoritele Wall Street Journali andmetel lubanud, et läheb börsile lähema kahe aasta jooksul.

WSJ andmetel oli Spotify´l enne tehingu sõlmimist alles veidi rohkem kui 600 miljonit dollarit vabu vahendeid. Ettevõte on varasemalt kaasanud üle miljardi dollari raha tuntud investoritelt nagu Founders Fund, Accel Partners, Technology Crossover Ventures ning Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Spotify ei ole oma 2015. aasta majandusnäitajaid avalikustanud. Tunamullu oli ettevõte 1,08 miljardi euro suuruse käibe juures 162 miljoni dollariga kahjumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles