Börsile sihtiv EfTEN tahab jaeinvestoritelt koguda 11 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EfTEN Capitali omanik ja juht Viljar Arakas.
EfTEN Capitali omanik ja juht Viljar Arakas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

EfTEN Capitali hallatav ärikinnisvarafond kuulutas täna välja aktsiate avaliku pakkumise, soovides jaeinvestoritelt kaasata maksimaalselt 11 miljonit eurot. Pärast investeerimisperioodi lõppu on EfTENil kavas fond börsile viia.

«EfTEN Real Estate Fund III AS on ainus fond, mis teeb jaeinvestorile kättesaadavaks investeeringu suuremahulistesse ärikinnisvaraprojektidesse,» teatas ettevõte pressiteates. Mullu suvel esimese aktsiaemissiooniga investeerisid 160 aktsionäri fondi kokku 13,8 miljonit eurot.

Fondijuhi Viljar Arakase sõnul investeerib fond vaid Balti riikide ärikinnisvarasse ning on fokusseeritud tugevale ja stabiilsele rahavoole.

«See kord oleme seadnud märkimisele lae, kuna tahame raha kaasata osade kaupa, see investeerida ja siis kaasata järgmine ring, et investeerimata kapital ei sööks investeeringu tootlust,» ütles Arakas pressiteate vahendusel. «Kaasatava kapitali planeerime umbes 6–9 kuu vältel tööle panna. Investeerimisel hoiame jätkuvalt konservatiivset joont. Fondi eesmärk on pakkuda investoritele ärikinnisvarale omast stabiilset dividenditootlust ja head kapitali kasvu.»

Fondi aktsionäride seas on Arakase sõnul kõik neli fondivalitseja töötavat partnerit ning seitse EfTENi algupärast investorit, kes on ettevõttega olnud seotud alates selle loomisest 2008. aastal.

«Kokku kuulub EfTEN Capital ASi aktsionäridele otseselt või kaudselt 47 protsenti kolmanda fondi aktsiatest – me investeerime ise samadel tingimustel fondi, mida pakume jaeinvestorile. See põhimõte on meie jaoks väga tähtis,» lisas Arakas.

Arakase hinnangul on rahavoo languse ja tootlustaseme tõusu koostoimel ärikinnisvara praegu märkimisväärselt odavam kui näiteks kümme aastat tagasi. «Kui Balti ärikinnisvara tootlus on kuni kaks korda kõrgem kui Skandinaavias, on panga finantseeringu intressikulu samal tasemel. Seega on omakapitali tootlus meil üle kahe korra parem kui Põhjalas,» ütles ta.

«Märgid viitavad ka ärikinnisvara kallinemisele – kui see peaks juhtuma, on see investoritele vaid hea uudis, aga fond kinnisvarahindadega ei spekuleeri. Oleme fokusseeritud tugevale, stabiilsele rahavoole,» ütles Arakas.

Arakase sõnul maksab fond dividendideks 80 protsenti iga-aastasest vabast rahavoost. «Kui oleme kaasatava kapitali objektidesse investeerinud ehk raha tööle pannud, on oodatav iga-aastane dividendimäär 4–8 protsenti aastas. Praegu, mil euribor on null, on iga-aastane väljamakse suurem kui olukorras, mil euribor tõuseb taas 2-3 protsendi juurde. Selle vastu plaanime ennast kindlustada intressi fikseerimisega,» ütles ta.

EfTENi teatel võib fond investeeringuid finantseerida pangalaenuga kuni 65 protsendi ulatuses; iga-aastane omakapitali tootluseesmärk on 15 protsenti aastas. «Tegu ei ole garanteeritud fondiga,» lisas ettevõte.

Fondi esmaemissioonil kaasatud kapital on investeeritud kahte esimesse objekti Leedus: Šiauliai linna südames asuv Saules Miestas kaubanduskeskus ning Vilniuses asuv esinduslik Ulonu ärimaja.

EfTENi kolmas fond on kümneaastane tähtajaline fond, millest kolm esimest aastat on investeerimisperiood. Pärast investeerimisperioodi lõppemist on EfTENil plaanis noteerida fond Balti börsil, mille tulemusel muutuks fond tähtajatuks.

Aktsiate märkimine algab 30. märtsil ja lõpeb 15. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles