Päevakommentaar: LHV IPO – kas sel aastal tuleb kevad teisiti?

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Õepa.
Aivar Õepa. Foto: Peeter Langovits

Kevad on Tallinna börsil traditsiooniline aktsiate esmaemissioonide (IPOde) aeg. Tallinna börsil on teinegi traditsioon: jaeinvestorile IPOga kott kõrvuni pähe tõmmata. Kas LHV IPO murrab seda traditsiooni, saame peatselt näha.

Enne jaanipäeva 2007 Tallinna börsil debüteerinud Arco Vara aktsia läks pärast börsil noteerimist langusse, mis aasta hiljem ulatus juba üle 70 protsendi. Vaid ühel päeval 2007 juulis ulatus aktsia hind ka kõrgemale IPO hinnast 2,37 eurot.

2010 mais börsile tulnud Premia (nüüd PRFoods) aktsia hind hakkas kohe langema ning püsis mitu kuud allpool IPO hinda 0,89 senti. Sügisel, tõsi kerkis hind isegi mõneks ajaks üle ühe euro taseme, kuid esimese aasta järel olid IPOst osavõtnud investorid ikkagi seitsme protsendi suuruses miinuses.

Aprillis 2006 Tallinna börsil debüteerinud Ekspress Grupi aktsia maksis IPOst ostetult 7,1 eurot. Kuu hiljem oli aktsia väärtus 6,2 eurot, 12 protsenti väiksem. Aasta hiljem poole väiksem. Mis Ekspressi aktsia praegu maksab, võib igaüks ise järgi vaadata.

Jaeinvestorile tuleb aktsia maksimaalse hinnapiiri lähedal maha müüa, on seni olnud IPOsid korraldavate pankurite juhtmõte. Vähemalt nii ajalugu näitab. Hoidku jumal, et lihtne börsiinvestor aktsia hinnatõusust hiljem osa saab, sel juhul on äärmiselt piinlik teistele pankuritele otsa vaadata.

Kas LHV IPO läheb teisiti? Võimalik. Esiteks ei anta aktsiate märkimise puhul ette hinnavahemikku nagu seni tavaks, vaid fikseeritud hind 6,95 eurot. Senised vahemikud olid naljanumbrid, sest aktsiaid müüdi ikka vahemiku ülapiiri juures, põhjendusega, et «küll oli suur huvi». Samuti ei paista praegu, et see fikseeritud hind oleks sätitud maksimumi lähedale: kordaja (kahekordne raamatupidamislik väärtus) on sama mis LHV varasematel emissioonidel.

Kokkuvõtlikult, lootust on, et see IPO ehk murrab traditsioone. Mis näoga LHV juhid pärast oma kolleegidele otsa vaatavad, seda ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles