Soovitus: eurosegaduse vältimiseks makske kaardiga

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakse terminal.
Kaardimakse terminal. Foto: Sille Annuk

Vältimaks eurole üleminekust tekkivaid võimalikke segadusi ja viivitusi, soovitavad eksperdid jaanuari esimestel päevadel ostude eest tasuda pangakaardiga ja mitte tormata keskööl sularaha pangaautomaatidest välja võtma ning kroone eurodeks vahetama.

«Meil kõigil võtab uute rahatähtedega harjumine aega,» tõdes eurole ülemineku asjatundjate komisjoni juht Tea Varrak tänasel eurobriifingul. See kehtib ka kaupluste töötajate kohta. Kuigi viimased on saanud spetsiaalse koolituse, puutuvad nad mõne asjaga praktiliselt kokku esimest korda, selgitas Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve. «Kõikidel tuleks arusaavalt ja mõistvalt suhtuda nii pankades kui kauplustes. Viivitused kassades on paratamatud,» tõdes ta.

«Kutsume inimesi üles kaardiga maksma, kus see võimalus on,» lausus Varrak.

Pangaliidu juhatuse esimees Riho Unt kinnitas, et kaardimaksesüsteemides toimub eurole üleminek väga lühikese ajavahemiku jooksul. Küll soovitas ta inimestel olla tähelepanelik, et kaardimakset sooritades oleks sisestatud summa ikka korrektne ja eurodes.

Ka Unt kinnitas, et puudub igasugune pakiline vajadus rahavahetusega kiirustada. 1. juulini saab oma kroone vahendustasuta eurodeks vahetada kõikides pangakontorites. Juulist alates saab seda teha piiratud ringis pangakontorites, aga Eesti Pangas igavesti.

Ka toonitas Unt, et ei maksa pankasid aastavahetusel keskööl proovile panna ning sularahaeurosid pangaautomaatidest välja võtma tormata. Kaks nädalat on euro ja krooni võrdväärselt käibel ning kellel on aastavahetusel sularaha tarvis, võiksid ennast sularahakroonidega varustada juba varakult ehk kaks päeva enne aasta lõppu, sest 30.detsembrist hakatakse sularahaautomaate eurodega täitma ning kroone sealt enam ei pruugi saada.

Internetipangad hakkavad suures osas tööle 1.jaanuari keskpaigast ning seal saab vaadata kontojääki ja saldot ning teha pangasiseseid makseid. Esimene tõsine pangapäev, mil töötavad ka pankadevahelised maksed, on alles 3. jaanuaril.

«Eurole ülemineku protsess ei ole selline, mis peaks esimese kahe päevaga kõikide jaoks lõppema. Pole mõtet ummisjalu hakata järjekordi moodustama ja seisma tormata. Selleks on piisavalt aega,» kinnitas Roosve.

«Teame, et eestimaalased on väga mõistlikud ja mõistlik inimene saab käituda eurovahetuses nii, et ta ei pea eraldi kuskile minema ega järjekorras seisma, kui tal on vähegi võimet oma sundkäigud ette valmis mõelda,» lausus Roosve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles