Keemiatööstuse kehv seis kahandas Alexela tulukust

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstus.
Kiviõli keemiatööstus. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Alexela Groupi käive kahanes mullu viis protsenti ja ärikasum koguni kaks kolmandikku varasema aastaga võrreldes. Kontserni kasumit vähendas märkimisväärselt tütarettevõtte Kiviõli Keemiatööstuse 6,6 miljoni euro suurune ärikahjum, teatas Alexela.

Alexela Groupi juhatuse esimehe Andreas Laane sõnul mõjutasid grupi majandustulemusi enim keerulises majanduslikus seisus olev Kiviõli Keemiatööstus. «Alates 2015. aasta algusest on nafta maailmaturu hinnad niivõrd madalad, et Eesti põlevkivisektorist on saanud sisuliselt sotsiaalprojekt, kus tulu ei teenita ning varem teenitud kasum kulutatakse palkade maksmiseks,» ütles Laane.

Kiviõli Keemiatööstus tootis mullu 74 200 tonni põlevkiviõli, 10,4 protsenti rohkem kui aasta varem. Põlevkivi kaevandas ettevõte ligi 1,1 miljonit tonni, 39 protsenti rohkem kui 2014. aastal.

Alanud aasta suurimaks väljakutseks peab Laane Kiviõli Keemiatööstuse jätkusuutlikku majandamist. «Töötame igapäevaselt selle nimel, et keemiatööstus jääks ellu – et inimestele oleks tagatud töökohad,» ütles ta pressiteate vahendusel. «Juhul kui riik oma lubaduse - vähendada aasta keskpaigast sektori maksukoormust - ka täidab, on loodud vajalik alus, et Eesti põlevkivitööstus praegustel rasketel aegadel tőepoolest ellu jääb.»

Grupi tanklaketti majandava Alexela Oili mullune käive ulatus 121 miljoni euroni.

Mullu grupisiseselt Reola Gaasiga liitunud Alexela Energia müüs möödunud aastal kokku ligi 370 miljonit kWh elektrit. Ettevõtte elektrimüügi käive ulatus 12 miljoni euroni ning turuosa tõusis 5,1 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles