Finantsinspektsioon tegi Danskele mullu ettekirjutuse

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Bank.
Danske Bank. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Eesti finantsinspektsioon teatas, et viis juba 2014. aasta keskpaigas Danske Bank Eesti filiaalis läbi rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise meetmete kohaldamist käsitleva põhjaliku kontrolli, mille tulemusena tehti ka ettekirjutus.

Kontrolli tulemusena tegi finantsinspektsioon Dankse Bank A/S Eesti filiaalile mullu 15. juulil ettekirjutuse, millega nõuti rikkumiste lõpetamist ja kohustati panka viima oma tegevus kooskõlla krediidiasutuste seaduse ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusega.

Lisaks kohustas finantsinspektsioon krediidiasutust muutma oma protseduurireegleid, tuvastama nõuetekohaselt kliendiga sõlmitud ärisuhte eesmärk ja olemus, kohaldama piisavaid meetmeid klientide tegevuse jälgimisel ning tagama muude rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise kohustuste kohane täitmine, teatas finantsinspektsioon.

Finantsinspektsiooni kinnitusel teavitati ka Taani järelevalvet kohapealsete kontrollide läbiviimise kavatsusest, tulemustest ja ning ettekirjutuse tegemise faktist.

Ettekirjutuse ajendil alustas järelevalvet ka Taani. Taani järelevalve tegevus hõlmas kogu Danske Bank gruppi, mitte ainult Eesti filiaali. Kogu gruppi hõlmanud kontrolli kokkuvõte avaldati tänavu 21. märtsil.

Finantsinspektsiooni teatel suhtus Danske Bank A/S Eesti filiaal täie tõsidusega kohapealsete kontrollide käigus tuvastatud puudustesse ning on igakülgset koostööd tehes võtnud tarvitusele meetmeid tuvastatud puuduste kõrvaldamiseks.

Taani finantsjärelevalve (Finanstilsynet) uuris eelmisel aastal, kas Danske Bank lähtub kehtivatest rahapesueeskirjadest, ja leidis, et panga Eesti filiaal ei ole õigeaegselt rakendanud meetmeid rahapesuriski vähendamiseks.

Pank sai järelevalvestruktuurilt noomituse selle eest, et pole enda Eesti filiaalis õigeaegselt tuvastanud olulisi rahapesuriske ega võtnud kasutusele ka meetmeid nende vähendamiseks, kirjutab Finanstilsynet enda koduleheküljel.

Panga välismaiste tütarettevõtete ja filiaalide rahapesu on põhimõtteliselt küll kohaliku omavalitsuse pädevuses, kuid sedapuhku otsustas Finanstilsynet ise asjasse sekkuda, sest tegu on sedavõrd kõrge maineriskiga.

Ühtlasi möönis Finanstilsynet, et pangal on olemas plaan riski vähendamiseks ning selles osas tehakse koostööd ka Eesti finantsinspektsiooniga.

Fortune Globali nimekirjas kuulub Danske Bank aastatulu põhjal maailma 500 suurima ettevõtte hulka. Kuni 2012. aasta hilissügiseni kandis Taani suurima panganduskontserni Eestis tegutsev haru Sampo Panga nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles