Vabade kontoripindade plahvatus ennustab idufirmade Meka hääbumist

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Francisco
San Francisco Foto: John Crause

San Francisco ärikinnisvaraturg võib prognoosida linna tehnoloogiafirmade juhitud majandusedu lõppu.

Vabade kontoripindade hulk, mis on ette prognoosinud mitut languse perioodi, on San Franciscos tõusnud kõrgeimale tasemele alates 2010. aastast. Hetkel on vaba suisa 176 500 ruutmeetrit kontoripinda, mida on 46 protsenti rohkem kui kolmanda kvartali lõpus. Üleliigseid kontoripindu on hiljuti turule paisanud nii Twitter, Intuit kui ka Zenefits, kirjutab Bloomberg.

«See on muutuse algus,» ütles kinnisvaraanalüütik Kenneth Rosen. «Me oleme korrektsiooniprotsessi alguses. See kestab kindlasti mitu aastat, aga me ei tea, kui sügavale see ulatub.»

Kinnisvaraturu rahunemine pärast viieaastast buumi peegeldab seda, kuidas riskiinvesteeringute hulk langeb ja tehnoloogiafirmad vähendavad uute töötajate palkamist. Roseni hinnangul näitab vabade pindade hulk, et kasvukiirus käis mõningatele ettevõtetele üle jõu. Mitmed idufirmad rentisid suuremaid kontoripindu lootuses, et hiljem laieneda, teised aga kolivad odavamatele pindadele.

Eelmise aasta lõpus oli San Francisco ärikinnisvara turg USA kuumim ja seal oli vaid 5,9 protsenti kontoripindadest vaba – see oli USA madalaim näitaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles