Hüvasti, vana BP

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP praegune juht Tony Hayward (vasakul) lahkub ametist oktoobris, vabastades koha Mehhiko lahe naftakatastroogi teavitustööga tegelnud Bob Dudley`le (paremal).
BP praegune juht Tony Hayward (vasakul) lahkub ametist oktoobris, vabastades koha Mehhiko lahe naftakatastroogi teavitustööga tegelnud Bob Dudley`le (paremal). Foto: Reuters

Vana BPga jätsime aastal 2010 hüvasti. Kui nende nafta Mehhiko lahte voolas ja firma oh-kui-rohelise logo ära määris, läks meie silme all põhja ka üks teatud naftafirmade liik.

BP hindab oma Deepwater Horizoni katastroofi kahjumeid 40 miljardi dollari peale, mis on umbes kolmandik ettevõtte turuväärtusest. Kui see mängureegleid ei muuda, siis mis veel?

Pinnale on kerkimas uus BP, kulude maksmiseks on müüdud oma määratu impeeriumi perifeeria varasid ligi 30 miljardi dollari väärtuses.

Mida rohkem impeeriumid muutuvad, seda samasugusemaks nad aga jäävad. See oht ähvardab kindlasti ka BP uut tegevjuhti Bob Dudley’t. Ja teisi temasuguseid.

Naftamaailma suured on juba terve kümnendi investoritele viletsat tulu toonud. Deutsche Banki andmetel kasvasid sektori kogutulud aastail 2000-2010 ligikaudu 8 protsenti, ettevõtete kaalutud keskmine turuväärtus aga vaid 7 protsenti (samal ajal kui toornafta hinnad kolmekordistusid).

BP ja Shelli väärtus ülalmainitud perioodil langes. Osalt varade müügi ja suurte investeeringute tõttu. Tegemist on sektoriga, kus kasumite kasvu ja investorite õnne nimel palju vaeva tuleb näha.

Võib-olla oli Mehhiko lahe katastroof siin katalüsaatoriks. Naftahiiglased on liiga suured, et neid efektiivselt majandada. BP väidab, et nende varad võivad uute omanike jaoks väärtuslikumaks osutuda.

Mis on üsna kindlasti tõsi ka teiste suurte omanduste all lookas sektorikaaslaste puhul.

BP tõestas, et kõigel silma peal hoida on võimatu. Ja et kõige suurem pauk tuleb just sealt, kuhu silm ei ulatu nägema.

BPd agressiivselt salendama asunud Dudley võib sisuliselt paika panna malli, mille järgi naftatööstus ümber korraldatakse.

Selliseks, et õnnetusi tuleb vähem ja kasumeid rohkem.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles