Prantsuse majanduse kohale kerkis hullu lehma tõve vari

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veised prantsuse mägikarjamaal.
Veised prantsuse mägikarjamaal. Foto: Sebastien Desarmaux / Godong / Scanpix

Ardennes' departemangus Prantsusmaa põhjaosas on arvatavasti avastatud hullu lehma tõve juhtum. Euroopa suurima tootja jaoks võib see tähendada ekspordiuste sulgumist.

Prantsuse põllumajandusministeeriumi teatel tekkis hullu lehma tõve ehk BSE kahtlus ühe inimtarbimiseks mõeldud veisekere testimisel, vahendab Bloomberg Business.

BSE on lehmadele surmav nakkav ajuhaigus. Nakatunud looma liha söömist peetakse põhjuseks, miks inimesed on viimase kahe kümnendi jooksul haigestunud Creutzfeld-Jakobi tõve (CJD) uude varianti.

Kui CJD oli pikemat aega tuntud kui eakamate inimeste haigus, siis esmakordselt 1996. aasta märtsis Inglismaal diagnoositud uue variandi (vCJD) puhul on iseloomulik, et haigestutakse olenemata vanusest (keskeltläbi 29 aastaselt; CJD puhul 65 aastaselt).

Haiguse kulg on aeglane (14 kuud) ning veterinaar- ja toiduameti veebilehe andmetel on võimalik kindlaks teha seost haigestumise ja nakatunud loomsete saaduste tarbimise vahel.

Euroopa Liidus 1980ndatel ja 1990ndatel möllanud BSE-epideemia jooksul leidis kinnitust üle 185 000 BSE juhu.

Kui kahtlus kinnitust leiab, on Prantsuse põllumajandusministeeriumi pressiesindaja sõnutsi tegemist esimese klassikalise BSE juhuga Prantsusmaal alates 2004. aasta aprillist. Sellisel juhul kaotaks Prantsusmaa ebaolulise riskiga riigi staatuse ning peaks arvestama teatud eksporditurgude võimaliku sulgumisega.

«Selle mõju majandusele oleks suur,» ütles pressiesindaja Bloombergile.

Veisekere testiti Prantsuse ministeeriumi teatel 17. märtsil. Täiendavate testide tulemused Euroopa Liidu laboratooriumis peaksid saama avalikuks kümne päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles