Maksejõuetud inimesed enam kiirlaenu ei saa

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirlaen.
Kiirlaen. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates esmaspäevast peavad kõik kiir- ja tarbimislaenude, liisingu- ning järelmaksupakkujad olema saanud finantsinspektsioonilt tegevusloa. Inspektsioon jälgib muuhulgas, kas laenuandjad on kindlustanud, et laenu ei antakse isikuile, kes seda hiljem tagasi maksta ei suuda.

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler juhtis eilsel pressikonverentsil tähelepanu sellele, et KAVS (krediidiandjate ja -vahendajate seadus) ei ole siiski võluvits iga vaidluse lahendamiseks krediidivõtja ja -andja vahel. «Tõenäoliselt ei hoia KAVS ära ka seda, et mõned laenuvõtjad ei suuda oma laenukohustusi täita, aga usutavalt toob seaduse jõustumine kaasa selle, et laenu ei saa enam inimesed, kes juba laenu saamise hetkel ei ole võimelised seda teenindama,» ütles ta.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm märkis, et kui varem oli laenuandja ainus risk see, et tarbija võib temaga vaidlema hakata ja ka kohtusse minna, siis nüüd on olukord muutunud. «Täna on laenuandja jaoks märksa olulisem risk see, et kui ta oluliselt või korduvalt rikub seadust, võib ta tegevusloast ilma jääda,» sõnas Nõmm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles