Soomlased lõpetavad sukkpükste tootmise

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome esimese sukkpükstebrändi Amar pakend 60 aasta tagusest ajast.
Soome esimese sukkpükstebrändi Amar pakend 60 aasta tagusest ajast. Foto: nansogroup.com

Soome rõivavalmistaja Nanso müüs suurema osa oma rõivabrändidest Norra Orkla grupile ja sulgeb sellega seoses sukkpükstetehase Tornio linnas Põhja-Soomes.

Norra Orkla gruppi kuuluv Pierre Robert Group ostis Nansolt kaubamärgid Norlyn, Amar, Finnwear ja Black Horse, teatas Nanso täna. Edasipidi keskendub ettevõte Nanso ja Vogue'i kaubamärkide all tootmisele.

Tehinguga suundub 22 Nanso töötajat Pierre Roberti palgale, 104 töötajaga sukkpükstetehas Tornios aga lõpetab töö.

«Pierre Robertiga sõlmitud lepingu kohaselt jääb meile edaspidi palju väiksem tooteportfell ja meil pole majanduslikke eeldusi Tornios tootmise jätkamiseks,» ütles Nanso tegevjuht Leena Syrjälä pressiteate vahendusel.

Syrjälä ütles Soome rahvusringhäälingule YLE, et Soomes on rõivaste valmistamine liiga kallis. «Soomes tööstuslik tootmine sellises mõõtkavas on vähemalt meile osutunud võimatuks,» märkis ta.

Esimene sukatehas Soomes alustas Tornios tööd 1956. aastal, selle avas president Urho Kaleva Kekkonen isiklikult. Tehase asukoht valiti regionaalpoliitilistel põhjustel: see oleks võinud asuda ka mujal, kuid Põhja-Soomes nappis tööstust, eriti sellist, mis naistele tööd pakkus.

Algul Amari nimelisi sukki ja mõne aasta pärast ka sukkpükse valmistav tööstus müüdi kümme aastat hiljem ja sukatootmine koliti Tampere linna. Tornio tehas alustas aga õige pea taas, seekord Norlyni kaubamärgi all sukkpükste valmistamisega. 1984. aastast oli see ainus Soome sukkpükstetootja, muud tehased suleti ja tootmine koondati Torniosse.

1990ndate kriis lõi tehast rängalt, sest endine NSVL oli Soome sukkpükstetööstusele tähtis ekspordipartner. Tehas vahetas mitu korda omanikku ning jõudis 11 aastat tagasi lõpuks Nanso omandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles