Buffetti andmisrõõm paelub eurooplasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett
Warren Buffett Foto: AP / Scanpix

Financial Times/Harrise küsitluse järgi on eurooplased selle poolt, et superrikkad peaksid võtma eeskuju Warren Buffettist ja tema kaasmiljardäridest USAs ning oma vara ära andma – selle asemel, et neile kõrgemaid makse peale suruda.

Euroopa rikkad ei ole siiani Berkshire Hathaway pealiku jalajälgedesse astumisega kiirustanud.

FT/Harrise poolt Suurbritannias, Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias, Saksamaal ja USAs  läbiviidud küsitlus osutab aga sellele, Buffetti katse finants- ja ärieliiti 19. sajandi stiilis filantroopiasse «pöörata» on eurooplaste meelest väga õige suund.

Ligi pooled küsitlusele vastanud pantslastest, itaallastest, hispaanlastest ja sakslastest olid seda meelt, «et just niiviisi peaksid superrikkad omalt poolt midagi tagasi andma». Siiamaani on Euroopa USAst erinenud selle poolest, et teenuseid, teadust ja kunsti rahastab siin peamiselt riik.

Tänase seisuga lubab vähemalt poole oma varandusest ära anda 57 ameeriklasest miljardäri.

Buffetti ja Bill Gatesi üleskutsega liitujate nimekirjast võib leida nii endise Citigroupi tegevjuhi Sandy Weilli kui Facebooki asutaja Mark Zuckerbergi.

Ligi veerand inimestest Itaalias ja Hispaanias ütlesid, et «miljardäride rikkust oleks parem jaotada kõrgemate maksude kaudu», kuid poole rohkem leidus neid, kes pooldasid heategevat annetamist.

Suurbritannias ja USAs arvas vaid üks inimene 10st, et superrikkad tuleks kõrgemate maksude kaudu «vägisi andma panna».

Britid on küsitluse valguses suurimad annetajad, kuid vabast ajast ühiskondlikult kasuliku töö tegemise suhtes on nad kõige tõrksamad.

Samuti on nad teistest tunduvalt vähem veendunud, et «iga inimene peaks omalt poolt midagi maailma parandamiseks ette võtma». Nimetatud väitega nõustus vaid 15 protsenti brittidest – võrreldes 40, 27 ja 23 protsendiga Itaalias, Hispaanias ja USAs.

Samas selgus küsitlusest, et 77 protsenti brittidest on viimase 12 kuu jooksul oma raha heategevaks otstarbeks annetanud. USAs on vastav protsent 71, Hispaanias ja Saksamaal aga alla 50.

Suurbritannias annetavad vaesemad inimesed oma sissetulekutest suurema protsendi kui rikkad.

Samas aga leidis vaid veerand brittidest, et inimesi tuleks julgustada vabatahtlikkuse alusel avalikke teenuseid pakkuma – tunduvalt vähem kui mujal.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles