Holsmer: tööjõumakse suudaks kiiremas tempos langetada üdini parempoolne koalitsioon (13)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer.
Remo Holsmer. Foto: Tairo Lutter

Reformierakondlasest riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer ütles kommentaariks Siim Kallase arvamusele, et maksumuudatusi peaks tegema suurelt, et tööjõumaksude kiirem langetamine tuleks kõne alla vaid parempoolsete erakondade koalitsioonis.

«Tööjõumaksude langetamise vajadus on ilmne ja ega see pole mingi uudis. Oluliselt kiiremas tempos sotsiaalmaksu langetamise puhul tekib riigieelarvesse arvestatav puudujääk, näiteks üks protsent sotsiaalmaksu langetust vähendab riigieelarve tulusid 90 miljoni euro võrra,» kirjeldas Holsmer. Siim Kallase hinnangul võiks sotsiaalmaksu langetada suisa 50 protsendi võrra. Holsmer ütles, et debatt tööjõumaksude kiiremaks langetamiseks on igati teretulunud, Reformierakonna taha need muutused kindlasti ei jääks.

Holsmeri sõnul on küsimus selles, kuidas seda katta, kuna ta ei pea õigeks eelarvet defitsiiti lasta ja kulusid laenuga hakata katma. «Ma isiklikult pooldan pigem pahede ja tarbimise kõrgemat maksustamist, kuna sellel on kõige väiksem mõju majanduskasvule ja ettevõtete konkurentsivõimele,» ütles Holsmer.

Tema hinnangul tuleb aga sellist otsuste puhul vaadata ka valitsuse ja parlamendi koosseisu. Tänases taustsüsteemis tahavad Holsmeri sõnul vasakpoolsed erakonnad suurendada erinevaid otsetoetusi ja teha maksuerandeid, mis suurendavad riigieelarve kulude poolt sadades miljonites eurodes.

«Kõike korraga lihtsalt ei saa. Tööjõumaksude langetamine ei leia vasakpoolsetes suurt toetust, pigem vastupidi. Soovitakse ju kehtestada astmeline tulumaks ja taastada ettevõtete tulumaks. Sotsiaalmaksu vähendamist ei näe samuti nende programm ette. Ses mõttes suudaks vaid parempoolsete erakondade koalitsioon tööjõumakse märksa kiiremas tempos langetada,» rõhutas ta.

«Kui sotsiaalmaksu vähendada välja pakutud kujul poole võrra, siis ei ole muidugi mingit variantigi seda puudujääki vaid tarbimise kõrgema maksustamisega katta. Meie majanduses peaks tekkima oluline kvalitatiivne hüpe ja loodav lisandväärtus peaks läbi edukalt toimivate ettevõtete riigieelarve miinust katma,» lisas ta.

Küll aga tuleks Holsmeri hinnangul hoida reinvesteeritud kasumi maksuvabastust, mis on Eestile ainuomane eelis. «Et püsida teiste riikide konkurentsis, võiks avada arutelu väiksemast maksumäärast kui 20 protsenti, kui ettevõte maksab dividende mitmel aastal järjest,» leidis Holsmer.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles