VKG: keskkonnatasusid tuleb langetada tagasiulatuvalt (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG Petroteri tehas.
VKG Petroteri tehas. Foto: Tairo Lutter

Kuigi valitsus otsustas tänavu langetada põlevkivi kaevandamisega seotud tasusid 0,29 eurole tonni kohta alates 1. juulist, soovib AS Viru Keemia Grupp (VKG), et tasud langeksid tagasiulatuvalt juba aasta algusest.

«Põlevkivisektori olukord halveneb iga kuuga, mistõttu tuleks uued tasumäärad kehtestada võimalikult kiiresti ning tagasiulatuvalt,» kirjutas VKG juhatuse esimees Ahti Asmann keskkonnaministeeriumile.

Valitsus langetas keskkonnatasud ajutiselt kuni 2017. aasta lõpuni. VKG tahab aga Asmanni sõnul tulevikuks kindlust ja selgust ning muudatuse kehtimist uue keskkonnatasude kontseptsiooni väljatöötamiseni.

«Olemasolev keskkonnatasude süsteem ei arvesta põlevkivisektorit mõjutava maailmaturu eripäraga ega ka muutunud olukorraga EL keskkonnapoliitikas. Puudub ka põlevkivisektori väliskulude suurust määratlev uuring,» märkis Asmann. tema sõnul tuleb keskkonnatasude tõstmine lõpetada enne täiendavaid analüüse.

Asmann pole samuti nõus otsusega, mille kohaselt võib valitsus 1. juulist langevaid keskkonnatasusid taas tõsta, kui raske kütteõli maailmaturu keskmine hind on vähemalt kahe järjestikuse kvartali jooksul kõrgem kui 235 eurot tonni eest.

«See hind on määratud meelevaldselt, sest praegu puuduvad asjakohased uuringud, millele taseme määramisel baseeruda,» ütles Asmann. VKG soovib, et valitsus lähtuks keskkonnatasude määramisel raske kütteõli hinnatasemest 280 eurot tonni kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles