Vene häkkerite rühmituse saagiks on langenud sadu miljoneid rublasid (1)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkinud on enam kui 21 miljonit parooli.
Lekkinud on enam kui 21 miljonit parooli. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Hiljuti avastatud venelastest häkkerite rühmitus nimega Buhtrap on augustist alates rünnanud 13 Venemaa panka süstides pahavara nende ühendustesse riigi keskpangaga.

Moskva küberturvalisuse ettevõtte Group-IB teatel kasutab rühmitus pahavara levitamisel nakatatud e-kirju, mis võltsiti saabuvaks keskpangast või Gazprompank JSC-st. Käivitatud programm oli suunatud pangaklientide süsteemi pihta, kirjutab Bloomberg.

«See on Venemaa pankade jaoks kõige kriitilisem süsteem. Selle ründamine oleks sama, kui häkkerid saaksid ligipääsu näiteks Citibanki SWIFT-süsteemile,» ütles Group-IB juht Dmitri Volkov.

Häkkerite seni suurimaks saagiks on olnud 600 miljonit rubla ning kahe rünnaku ohvriks langenud väikepanga aktsiakapitali väärtus on nende tagajärjel langenud 2,5 korda. Ühe teise juhtumi korral õnnestus ära hoida 1 miljardi rubla vargus.

Teada on veel mitmeid Vene päritolu häkkerite rühmitusi. Näiteks lõi grupp nimega Carbank pahavara, mis pani rahaautomaadid kurjategijatele teatud ajahetkedel sularaha väljastama. Nii varastati Metallinvestbankilt möödunud kuul 677 miljonit rubla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles