Siim Kallas maksumuudatustest: kui juba teha, siis suurelt (32)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Siim Kallas rääkis tänasel Vabaerakonna ja Eesti maksumaksjate Liidu maksukonverentsil «Eesti maksukeskkond aastal 2020», et kui juba makse muutma hakata, siis tuleks seda teha suurelt.

«Ma ei näe mõtet 0,... maksumuudatustel. Need nõuavad tohutult suurt vaeva, sealhulgas poliitilist, aga neil ei ole mõtet. Kui midagi teha, siis juba suurelt või jätta asi paigale ja oodata sobivat hetke,» kirjeldas Kallas.

Üheks näiteks tõi ta tööjõumaksud, mis on tema sõnul tõepoolest Eestis üsna kõrged, eriti sotsiaalmaks. «Kui seda muuta, siis võiks sotsiaalmaksu vähendada võib-olla 50 protsenti. See on tehtav, aga oleneb paljuski ka muust paketist,» ütles ta. Üldse võiks tema hinnangul poliitikud rääkida maksumuudatuste tegemisel rohkem kogu paketist, mitte üksikutest muudatustest.

Kuigi Kallas tõdes kohe ettekande alguses, et üldiselt pole Eesti maksusüsteemil häda midagi, pakkus ta välja suunad, mida järgmine valitsus võiks arutada.

Üks põhiline Kallase soovitus on üle vaadata vara maksustamine kogu ulatuses – see tähendab näiteks nii kinnisvara, autode kui ka maa maksustamist. Lisaks arvas ta, et riik, mis viib oma käibemaksusüsteemi vastavusse digituru vajadustega, võidab vähemalt ajutiselt. Samuti pooldab ta teemaksu, mida on tänapäeval ka tehnoloogiliselt lihtne koguda.

Ettevõtete tulumaksu süsteemi soovitab ta pigem rahule jätta või suhtuda selle muutmisse ettevaatlikult. «See on Eesti maksusüsteemi tuntud märk. Kui see (ettevõtete tulumaks kogu kasumile – toim) tagasi tuua, siis saabuvad leegionid küsima maksuvabastusi. See aga tekitaks probleeme pigem juurde ja fiskaalne efekt oleks tõenäoliselt oodatust oluliselt väiksem, kui seda üldse oleks,» kirjeldas ta.

Üldse ei poolda ta maksusoodustusi. «Saatan on peidus detailides. Maksusoodustused saavad tavaliselt need, kellel on rohkem poliitilist jõudu, mitte need, kellel neid kõige rohkem vaja on. Tegelikult toodavad need ebaõiglust,» arvas Kallas.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles