Veebipoest leiab erilisi taimi

Riina Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saare-Tõrvaaugu aiandi aednik Harri Poom ütleb, et veebipoes müügis olevad viinapuu pistoksad on pärit oma aiandi taimede küljest.
Saare-Tõrvaaugu aiandi aednik Harri Poom ütleb, et veebipoes müügis olevad viinapuu pistoksad on pärit oma aiandi taimede küljest. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kõige kannatamatumad aiaomanikud on tänavu oma esimesed taimeostud juba ära teinud. Head võimalust selleks pakuvad Eesti aiandite ja puukoolide veebipoed.

„Mõni rohenäpp on kohe nii kärsitu, et tegi oma tellimused juba detsembris ja jaanuaris ära,” ütleb OÜ Aiasõber juhatuse liige Lembit Kaarna.

Suurimaid postimüügi vahendusel istikute pakkujaid Eestis on Aiasõbra kõrval Juhani puukool, neilt saab tellida nii püsililli, marjataimi kui ka vilja- ja ilupuid.

Väiksemate aiandite ja talude valik pole küll nii lai, kuid see-eest erilisem. Näiteks pakub Roogoja talu võimalust tellida postiga koju oma kuulsate elulõngade, samuti viinapuu ja sidrunväändiku sorte. Erinevaid marjataimi saab postiga tellida Rõngu Aiast ja viinapuu pistoksi ning eksootilisi arbuusi ja meloni seemneid Saare-Tõrvaaugu talust. Ülisuure valiku pojengisorte, lisaks muid ilutaimi leiab Aavikuemanda e-poest. Võimalust postiga kaupa tellida pakuvad ka mitmed kollektsiooniaiad.

Kui seemneid saab juba praegu koju tellida, siis istikute tellimuse võib ära teha, aga kaupa hakatakse postiga laiali saatma istutusajal, mõnede taimede puhul märtsi lõpust, kuid enamasti 20. aprilli paiku.

Paljudel aianditel ja puukoolidel on kodulehel üleval tänavune taimevalik koos piltide, sordikirjelduste ja hindadega ning ehkki nad kaupa postiga laiali ei saada, võtavad kaupmehed meeleldi meilitsi või telefonitsi tellimusi vastu, et need siis üle Eesti eri paigus toimuvatele laatadele kaasa tuua.

Tuhanded püsililled

Tartumaal tegutsev Aiasõber keskendub püsilillede kasvatamisele ja seepärast pakutakse nende kodulehel erakordselt suurt valikut püsilillede istikuid, lisaks pisut marjakultuure ning vilja- ja ilupuid.

Osa taimi pannakse postiga teele paljasjuursetena, kuid enamik siiski pisikesse potti istutatuna. „Paljasjuurseid saaks küll väga edukalt postiga saata, kuid paljud pelgavad, et need ei lähe kasvama,” tõdeb Kaarna. „Seepärast istutame taimed pottidesse ja inimesel on kohe kindlam tunne, kui saab kasvava taime.”

Kaarna sõnutsi kannatavad taimed päeva või kaks teel olekut suurepäraselt. „Tavaliselt me jälgime pakke välja saates, et need ei jääks nädalavahetuse peale. Enamasti on posti pandud taim järgmisel päeval tellijal juba käes,” räägib Kaarna.

Tänavu leiab Aiasõbra veebipoest paarsada nimetust taimi, mida nad varasematel aastatel ei ole müünud. Näiteks pakutakse suuremas valikus aedkannasid, ligemale 50 sorti. „Kui inimene näeb nii suurt valikut, siis see tekitab huvi ja ostusoovi, aga see tähendab ka, et järgmisel aastal me nii palju aedkannasid enam ei müü, sest paljud on need endale juba soetanud,” selgitab Kaarna.

Roosid ja okasteta tikker

Juhani puukooli postimüügis olevate taimede valikuga saab tutvuda nende veebilehel ja paberkataloogis. „Paberkataloogi saadame koju püsiklientidele ja alati on võimalus see endale helistades tellida,” seletab puukooli turundusjuht Tiina Rehema.

Puukool on taimede tellimusi vastu võtnud juba jaanuarist. „See annab inimesele justkui kindlustunde, et õigel istutusajal on tema jaoks soovitud taimed olemas ja kohe-kohe kulleriga koju jõudmas,” räägib Rehema.

Suurim valik on veebipoes roosidel, mis on kõik puukoolis kohapeal poogitud. Uudistoodetena toob turundusjuht välja näiteks okasteta tikri ja mitu uut sammasõunapuu sorti. „Juba mõni aasta on sammasõunapuud väga populaarsed olnud ja tundub, et tänavu nende vastu huvi aina kasvab,” toob ta välja.

Ka Juhani puukool postitab paljasjuurseid taimi suhteliselt vähe, sest juurdunud taimede korral on kasvamaminek lihtsam.

Arbuus ja viinapuu

Saare-Tõrvaaugu aiandi kodulehel oleva e-poe valik on praegu veel üsna piiratud, kuid see-eest teistest täiesti erinev. Nimelt saab sealt tellida Põhja-Ameerika ja Aasia päritolu arbuusi ja meloni seemneid ning viinapuude pistoksi.

Kõiki pakkumisel olevaid arbuusi- ja melonisorte on aiand oma põllul või kasvuhoones varasematel aastatel juba kasvatanud ning tunnistanud need Eesti kliimasse sobilikeks. Nüüd vahendatakse huvilistele kaugelt tellitud seemneid.

„Tegu on varajaste ja ultravarajaste sortidega, mida peaks saama meil avamaal kasvatada. Melonite seas on mõni, mida peab kasvuhoones kasvatama,” lausub Saare-Tõrvaaugu aednik Harri Poom.

Kui Hiina arbuusikasvatajad on läinud seda teed, et aretavad varajasi väiksema vilja ja õhema koorega sorte, siis ameeriklased pigem suuremaid vilju, lisab Poom kauba iseloomustamiseks.

Müügiks pakutavad viinapuude pistoksad pärinevad aga aiandis kasvavate taimede küljest. Tõsi, osta saab neid veel loetud päevad, sest peagi on käes viimane aeg oksad mulda juurduma pista.

Poomi sõnutsi on viinapuid suhteliselt lihtne pistoksast kasvatada, sellest neil ka julgus oksi müügiks pakkuda. Aiandi kodulehelt leiab väga põhjaliku õpetuse, kuidas oksakesest taim kasvatada.

Istutushooaja algul lisatakse e-poodi vilja- ja viinapuu istikud. Neid postiga ei saadeta, küll aga võivad huvilised tellimuse ära teha ja ostule kas aiandisse või mõnele laadale järele tulla.

Poom pakub, et suurem huvi on ostjail tänavu viinapuude vastu. Iga aastaga on juurde tulnud inimesi, kes oma koduaias viinamarju kasvatada soovivad ja avamaale sobilikke sorte pole sugugi vähe. „Kui Lõuna-Eestis võib neid olla isegi sadakond, siis Põhja-Eestis kuni paarkümmend, ka meil siin Kesk-Eestis on sordivalikus avamaale pakkuda 20 sorti ja kasvuhoonesse 40.”

70 elulõngasorti

Eelkõige elulõngade aretamise ja kasvatamisega tuntuks saanud Roogoja talu on posti vahendusel oma taimi müünud 1972. aastast. Kui nõukogude ajal saatsid nad rooside ja elulõngade istikuid üle terve Venemaa, siis nüüdseks on istikuid saadetud Euroopa riikidesse, USAsse ja Kanadasse ning isegi Jaapanisse.

Talu peremees Taavi Kivistik räägib, et taimed lähevad teele paljasjuursetena ning Eesti ja Euroopa Liidu piires peavad nad probleemideta selle reisi vastu.

Kivistiku jutu järgi on praegu tellimine veel tagasihoidlik, põhiline ostmine läheb lahti istutusajal. „Sobivaim tellimise aeg on märtsi lõpus ja aprilli alguses,” tähendab ta ja lisab, et sortide valik on just postimüügis kõige suurem, näiteks elulõngu on 70.

„Meil on kodulehel pildigalerii üleval, inimene saab rahulikult vaadata ja endale meelepärased välja valida. Tellimuse võib praegu juba ära teha, aga kauba saadame välja istutusajal, Põhja-Soome hiljem, lõuna poole varem,” lubab Kivistik.

Internetitellija õigused

Iga aastaga muutub taimede müük interneti vahendusel järjest populaarsemaks ja vastav reklaam hüppab juba ette nii internetis kui ka postkastist. Hinnavahe sarnaste kaupade eest võib otse kasvatajalt ja vahendajalt tellides olla mitmekordne ning kvaliteetki kõikuv.

Seepärast tasub end kurssi viia internetist tellimise reeglitega. Teatavasti on veebist tellitud kauba korral igal tarbijal õigus tagastada toode põhjendusi toomata 14 päeva jooksul. Sama kehtib taimede kohta.

Tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert Pille Kalda rõhutab, et 14päevase taganemisõiguse puhul tuleb tagastada kasutamata kaup. „Kauba väärtuse vähenemise eest vastutab tarbija ning kindlasti ei ole mõeldav, et tarbija enne proovib, kas taim hakkab kasvama või mitte,” täpsustab ta.

E-poest tellides on 14päevane taganemisõigus seetõttu, et tarbijal oleks võimalik tootega tutvuda nii, nagu ta saaks seda teha tavakaupluses.

Kindlasti tuleb enne tellimist tutvuda makse- ja tellimistingimustega. Sageli maksab toote tagastamisega seotud postikulud kaupleja, samas võib kaupleja panna selle kohustuse tarbijale, kuid siis peab see olema selgelt tellimistingimustes kirjas.

Kui saadud kaup ei vasta lubatule, näiteks ostetud taim osutub mõne muu sordi taimeks, on tarbijal õigus esitada kauplejale pretensioon.

Enne taimede ostmist tasub küsida müüjalt nõuandeid kasvatamise kohta. „Praktikas võib olla raske tõendada, et tegemist on praaktootega, mitte kasvutingimuste rikkumisega tarbija poolt,” selgitab Kalda. „Kui ekspertiis tuvastab, et tegemist on praaktootega, on tarbijal õigus saada asemele uus kvaliteetne toode või kui asendada pole võimalik, siis on õigus raha tagasi saada.”

Tarbijakaitseametil on võimekus vaadata tehingu õiguslikku poolt. Taimede ja seemnete kvaliteedi üle teeb järelevalvet põllumajandusamet.

VEEBIPOED

Valik taime- ja seemnemüüjaid, kes kaupa ka posti teel tellijaile saadavad.

aiasober.ee – püsililled, 50 aedkanna sorti

e-aiand.net – arbuusi ja meloni seemned

hansapost.ee  - suur valik taimi ja seemneid

plantpost.ee – roosid ja muud taimed

ronguaed.ee – valik marjataimi

roogoja.ee – 70 elulõnga sorti, viinapuud

aavikuemand.ee – pojengid ja muud ilutaimed

seemnemaailm.ee – seemned, ka Venemaalt

aiamaailm.ee – palju seemneid

hortes.ee – seemned ja aiatarbed

ht.ee – seemned ja aiatarbed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles