Rohula peab Lindaliini maksuvõlast hüvitama riigile 670 000 eurot (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Rohula
Enn Rohula Foto: SCANPIX

Riigikohus jättis rahuldamata Lindaliini AS-i kunagise enamusomaniku ja pikaaegse juhi Enn Rohula kassatsioonkaebuse, mistõttu peab Rohula maksma Eesti riigile sõlmitud käenduslepingu alusel 670 000 eurot ettevõte maksuvõla katteks.

Rohula ja Eesti Vabariik sõlmisid 2013. aasta 18. märtsil käenduslepingu, millega Rohula tagas Lindaliini kohustusi, mis tulenesid riigi otsusest rahuldada ettevõtte taotlus maksuvõlg ajatada, vähendada intressimäära ja kinnitada võla tasumise ajakava.

Käenduslepingu järgi kohustus Rohula tasuma Lindaliini maksuvõla tasumise ajatamise otsuse kehtetuks tunnistamise korral kogu otsuses sisalduva maksuvõla, kuid mitte rohkem kui 670 000 eurot.

Kuna ettevõte ei täitnud 19. märtsi otsusega kinnitatud ajakava, tunnistas Eesti riik 2013. aasta 23. oktoobri otsusega intressimäära vähendamise ja ajakava kehtetuks. Harju maakohus algatas sama aasta 20. detsembri määrusega Lindaliini saneerimismenetluse ning kinnitas 2014. aastal saneerimiskava. Kuna riigi nõuet ei ole võimalik rahuldada pandiõiguse teostamise kaudu, vastutab Lindaliini kohustuse eest Rohula, leidis riik oma hagis.

Rohula leidis aga, et kuna saneerimismenetluses kinnitatud saneerimiskavaga kujundati Lindaliini maksuvõlg ümber ning lepiti kokku, et ettevõte täidab oma kohustuse riigile osadena, siis ei ole käendusest tulenevad kohustused muutunud sissenõutavaks.

Rohula märkis, et kuna Lindaliini kohustuse tagamiseks on seatud ettevõtte varale pandiõigus, saab riik rahuldada oma nõude pandi arvel. Hagi on seetõttu põhjendamatu, pahatahtlik ja vastuolus hea usu põhimõttega, leidis Rohila.

Kohus aga leidis, et Lindaliini varale riigi kasuks seatud tagatiste realiseerimisel ei jätkuks saadust riigi nõude rahuldamiseks. Saneerimiskava järgi on vara müügi korral võimalus oma pandiga tagatud nõude rahuldamisele üksnes pandipidajal Swedbank AS-il.

Lindaliini laevadele ja kinnistule riigi kasuks seatud hüpoteegid on viimasel järjekohal ning arvestades eelnevate hüpoteegipidajate nõuete suurust ja pantide väärtust, ei taga need riigi nõuet. Samuti ei taga nõuet riigi kasuks seatud kommertspant.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles