Töösturid loodavad selleks aastaks mõningast kasvu

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õhukese lehtmetalli töötleja Favor loodab sellest aastast mõõdukat kasvu. Sama loodab Eesti tööstus tervikuna, selgub Swedbanki tööstusettevõtete küsitlusest. Keskmine käibekasvu lootus on 4,4 protsenti. 

AS Favor on Baltikumi suurimate lehtmetalli tootjate hulgas. Lehtmetall tuuakse erinevatest regioonidest rullidena sisse ning tehakse sellest erinevad tooted. Nad toodavad tehases umbes 27 000 lehtmetalli aastas, mis teeb päevas keskmiselt kuus rekatäit.

Tegevjuht Mart Proos märkis, et üheks väljakutseks on kallis seadmepark. Aasta lõpul soetasid nad painutusroboti, mis maksis pool miljonit eurot. Uued tootearendused on elektrimopeed ja valgustid. 

Investeerida on vaja, tunnistas 81 protsenti küsitlusele vastanud 370 ettevõttest. Suurtest tootmisettevõtetest planeerib investeerida 97 protsenti, väiksemates plaanib seda 76 protsenti. Lisaks efektiivsusele on fookuses ka tootearendus, kuhu plaanib raha paigutada iga viies tööstuettevõte. 49 protsenti neist kavatseb investeerida infotehnoloogiasse.

«Oma näitel võime öelda, et toodangu maht, mille me 2008. aastal tegime ära kolmes vahetuses ja 235 inimesega, siis aastal 2014 me tegime sellesama tootmismahu kahes vahetuses ja 160 töötajaga,» kirjeldas Proos. 

Osaliselt sunnib investeerima ka kõrgem palgakasv. Mullu 5,8 protsendi suurune palgagakasv kosub tänavu veel kolme protsendi võrra. Töösturid on hakanud lihtsamaid töid ka masinatega asendama ning trend on jätkuv, selgub uuringust. 42 protsenti ettevõtetest tunnetab ikka tööjõupuudust.

Favor palkas läinud aastal 25 uut töötajat, kellest vaid 3-4 oli analoogset asja varem teinud. Töötaja väljaõpe aga võtab mitmeid kuid ning see ei tähenda, et keerulisemate asjadega kõik hakkama saavad. Keerulisemad tooted nõuavad mitukümmend painet ja nii osavaid operaatoreid on Favoril vaid kaks.

Tööstusettevõtetele mõjuvad madalad toormehinnad, mis teevad mahu rahaliselt väiksemaks. Nii on see ka Favoril. Kui nende käive on viimastel aastatel kasvanud 10-15 protsenti aastas, siis tänavu ennustatakse kaheprotsendist kasvu. Põhjuseks on just toormehindade langus – tootmismahu kasv on suurem.

Seda on vähem, kui 60 protsendil küsitlusele vastanud tööstureist, kes loodavad tänavu keskmiselt 4,4 protsendi võrra suuremat käivet. Käibe kasvu peaks vedama peamiselt eksport.

Favor ekspordib umbes poole oma toodangust, mis on 20 protsenti väiksem, kui ekspordi osakaal toodangust keskmisena. «Kui ettevõtete omavahelised tehingud elimineerida, siis oleks eksport oluliselt suurem,» kommenteeris Raadik.

Viimase nelja aasta jooksul on töötleva tööstuse maht kasvanud keskmiselt 2,7 protsenti aastas. Lätis on see 3,4 ja Leedus neli protsenti. Swedbanki ettevõtete panganduse juht Heiki Raadik selgitas, et Lätis-Leedus pole põlevkivisektorit, mis on languses. Samuti on languses elektroonikatööstus, mille maht on piisav statistika mõjutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles