Naftatootjad hakkavad arutama mahu külmutamist – Iraaniga või ilma

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnik kontrollib ventiile nafta separeerimissõlmes Iraani Azadegani naftaväljal
Tehnik kontrollib ventiile nafta separeerimissõlmes Iraani Azadegani naftaväljal Foto: Vahid Salemi / AP

15 naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC liiget ja ühendusse mittekuuluvat riiki tulevad kuu aja pärast kokku, et nafta tootmismahu külmutamist arutada – hoolimata sellest, kas Iraan võtab kõnelustest osa või mitte.

OPECi ja mitte-OPECi riigid kohtuvad 17. aprillil Dohas, ütles Katari energeetikaminister Mohammed bin Saleh Al-Sada. Uudisteagentuuri Reutersi allikate teatel on otsustatud arutada tootmismahu külmutamist senisel tasemel hoolimata sellest, kas naftatootjate esikümnesse kuuluv Iraan otsustab neist osa võtta või mitte.

«Tänaseks toetab initsiatiivi umbes 15 OPECi ja mitte-OPECi tootjat, kelle kogutoodang moodustab 73 protsenti maailma kogu tootmismahust,» teatas al-Sada.

Äsja sanktsioonide küüsist vabanenud Iraani soovimatus oma tootmismaht külmutada oli seni üks peamisi takistusi kokkuleppele jõudmisel. Kuid esmaspäeval Teherani külastanud Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak ütles, et leping võidakse sõlmida aprillis ka ilma Iraanita.

OPECi allikad ütlesid nüüd Reutersile, et Iraani osalemine kõnelustel pole enam määrava tähendusega. «See on küll tagasilöök, aga ei muuda positiivset õhkkonda, milleni oleme jõudnud,» ütles agentuurile üks allikas.

Iraagi osalemine kõnelustel on samuti tähtis, sest just Iraak on peamiselt «süüdi» viimaste kuude nafta pakkumise kasvus. Iraagi valitsus on tootmismahu külmutamise initsiatiivi tervitanud, märkides, et madal hind rõhub tootjaid.

Seni ei suutnud naftatootjad kohtumise kuupäevas ja kohas kokku leppida, mis pani 40 USA dollarini kerkinud nafta hinna uuesti taanduma. Tänased uudised aga tõstsid Brenti toornafta barreli taas üle 40 dollari taseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles