Stora Enso tippjuht peitis Rootsi riigi eest oma varandust

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlas Copcot viis aastat juhtinud Gunnar Brock, praegune Stora Enso direktorite nõukogu esimees, peitis Rootsi riigi eest oma välismaist tulu.
Atlas Copcot viis aastat juhtinud Gunnar Brock, praegune Stora Enso direktorite nõukogu esimees, peitis Rootsi riigi eest oma välismaist tulu. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX Sweden

Metsafirma Stora Enso juht Gunnar Brock on Rootsi maksuameti eest varjanud 190 miljoni Rootsi krooni ehk umbes 20 miljoni euro suurust varandust, vahendas Rootsi ringhääling SVT.

Aastatel 2002-2009 mil Brock oli Wallenbergide perekonnale kuuluva Altas Copco tippjuht, see vara tema tuludeklaratsioonides ei kajastunud. Lisaks pole deklaratsioonides kirjas 16 miljoni Rootsi krooni (1,7 miljonit eurot) jagu teenitud tulu.

Viimastel aastatel on Rootsi sõlminud andmete vahetamise lepingu ligi 40 maksuparadiisiga üle maailma, sealhulgas Šveitis ja Luksemburgiga, mis omakorda on sundinud kümmet tuhandet rootslast paljastamishirmus oma deklaratsioone takkajärgi korrigeerima. Ka Brock lasi 2010. aasta detsembris oma varasemaid tuludeklaratsioone parandada.

Välismaiste tulude varjamine vähemalt poole miljoni Rootsi krooni jagu on Rootsis ränk maksupettus. Kui tulu teeninu ise selle takkajärgi deklareerib, teda pettuses ei süüdistata, kuid ta peab tasuma vahepeal maksmata jäetud maksud.

Brock ise selgitas SVT-le, et kui ta pikka aega mujal elanuna Rootsi naasis, nõustas teda maksunõustaja ja ütles, et ta ei pea oma välismaa vara kirja panema. Mõned aastad hiljem olevat nõustaja aga oma arvamust muutnud, mille peale ta maksudeklaratsioone korrigeeriski.

Brock on metsafirma Stora Enso direktorite nõukogu esimees, ta kuulub ka Wallenbergide mõjuvõimsa investeerimisfirma Investor juhatusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles