Otsuse langetamise seitse stiili

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Otsuse langetamiseks on seitse erinevat stiili, väidab Jeffrey Shinabarger, idufirmade kogukonna juht Atlantas.

Ta ütleb, et otsuse langetamise stiil räägib nii sinu nõrkustest kui tugevustest. Seega tuleks enne otsuse langetamist küsida veel inimestelt, kelle otsustamisstiil on teistsugune, vahendab Entrepreneur.

Siin on need seitse otsuse langetamise stiili. Shinabarger on loonud ka lihtsa testi, mille abil võib end ehk ära tunda.

Ühine arutelu

Selle otsustusstiiliga inimesed tavaliselt koguvad enne otsuse tegemist kokku grupi inimesi. Grupi üksmeel ja igaühe panus juhendavad neid edasi.

Juhinduvad andmetest

Need inimesed lähtuvad otsuse valimisel andmetest, peaasjalikult numbritest. Nad võtavad enne otsuse tegemist aega, et uurida, kaalutleda ja organiseerida enne järgmise sammu tegemist.

Kõhutunne

Nemad teevad otsuseid kiirelt, emotsioonide põhjal. Need inimesed ei pelga riskide võtmist.

Nimekiri

Need inimesed langetavad otsuse peale iga asja poolt- ja vastuargumentide ülestähendamist. Nimekirjad annavad neile enesekindlust ning plaani tulevikuks.

Hingeliselt juhitud

Nende otsus tugineb jumala või muu sarnase jõu poolt antud suunistele. Nende otsustusprotsess sisaldab palvet ja üksindust.

Lugu otsivad

Need inimesed mõtlevad loole, mida nad hiljem rääkida saavad. Nad tahavad käia uutes kohtades, proovida võimatuid asju ning rääkida sellest maailmale.

Passiivsed

Need inimesed on iga otsusega rahul, peaasi, et nemad otsustama ei pea. Nad väldivad konflikte ning järgivad teisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles