Brexiti leer hoiatas Obamat sekkumise eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

Olles kuulnud sõnumeid USA presidendi plaanitavast sekkumisest Suurbritannia euroliidus hoidmise nimel palusid «väljujad» Barack Obamat tegeleda oma asjadega.

Nimelt kirjutas pühapäevane The Independent viitega anonüümsetele Briti ametnikele, et Obama kavatseb aprillis Suurbritanniat külastada.

USA senaatori Bob Corkeri andmetel plaanib Obama saareriigis «suurt, avalikku üritust», vahendab Bloomberg.

Corker on senati välissuhete komitee esimees, kes Obama suhtes sageli kriitiliselt sõna võtab.

Brexiti leer andis sõnumile jõulise vastulöögi. Londoni linnapea Boris Johnson pühendas küsimusele terve oma Daily Telegraphi kolumni ning nentis, et USA «kihutab meid suunas, mida nad ise uneski ei näeks.»

Veidi hiljem mainis Briti alamkoja juht Chris Grayling kolleegidele, et ta «ei soovitaks ühegi välisriigi liidril debatiga liituda.»

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest keeldus Obama visiiti Suurbritanniasse kinnitamast, kuid nentis, et kalendrisse kirjutatud Saksamaa reisil tuleb ette ka lisapeatusi.

«Meie seisukoht on olnud, et Ühendriigid väärtustavad sügavalt Suurbritanniat kui meie tugevat liitlast Euroopa Liidu koosseisus,» rääkis Earnest eile reporteritele. «Me kavatseme jätkuvalt selgitada, et selline on meie seisukoht. Briti rahvas otsustab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles