Põhjanaabrid juurutavad «Soome mudelit»

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome teenindajate ametiühingu PAM liikmed sügisel Helsingis Juha Sipilä valitsuse sundseaduste vastasel meeleavaldusel. Suure madalapalgaliste liikmete arvuga PAM on enim vastu sellele, et palgatõusu hakkaks dikteerima eksportiv tööstus.
Soome teenindajate ametiühingu PAM liikmed sügisel Helsingis Juha Sipilä valitsuse sundseaduste vastasel meeleavaldusel. Suure madalapalgaliste liikmete arvuga PAM on enim vastu sellele, et palgatõusu hakkaks dikteerima eksportiv tööstus. Foto: Tairo Lutter

Uuel aastal peaksid hakkama Soomes palgatõusu dikteerima eksportivad tööstusharud. Ning ehkki riigi mõjuvõimsad ametiühingud pole sugugi veel kõik seda meelt, et peaministri Juha Sipilä «Soome mudeliks» nimetatu juurutamist väärib, pole sellest ilmselt pääsu: vastasel juhul ähvardab valitsus hakata tegema valusaid eelarvekärpeid.

Tegelikult ei leiuta soomlased midagi uut – selline mudel, et eksporditööstuse palgakokkulepped määravad vaikimisi palgatõusu lae ka teistes valdkondades, on näiteks Rootsis aastaid kasutusel. «Soome mudeliks» teeb kava ehk tõsiasi, et selleni jõuti alles viimases hädas, kui majandus oli juba mitmendat aastat kiratsenud  ja tunneli lõpus enam valgust ei paistnud.

Algselt pidi mudel sisalduma tööturu osaliste vahel sõlmitud konkurentsivõime parandamise leppes. Tõik, et see tulevikustrateegia leppest välja jäi, valmistas Sipilä valitsusele pettumuse. Siiski andis suurim Soome ametiühinguliit SAK eelmise nädala lõpus Soome mudelile oma heakskiidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles