Rosneftist võib saada Venemaa energiaturu kroonijuveel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ettevõtte Rosneft puurplatvorm Põhja-Jäämere ääremeres Kara meres.
Vene ettevõtte Rosneft puurplatvorm Põhja-Jäämere ääremeres Kara meres. Foto: SCANPIX

Vene majanduse südames oleva kahe energiaettevõtte jõutasakaal Kremli koridorides on muutumas.

Maailma suurima maagaasi tootja Gazpromi väärtus on vaid ligikaudu 2,3 miljardit eurot enam kui Venemaa suurimal naftatootjal Rosneftil. See vahe oli 224 miljardi euro võrra suurem aastal 2008 ning võib kaduda sootuks, kui Gazpromi väärtus vähenemist jätkab, leiavad Otkrite Financial Group'i analüütikud, vahendab Bloomberg

«Rosneft väärtus võib Gazpromi omaga võrdsustuda juba sel aastal,» ütles Raiffesen'i panga analüütik Andrei Polišuk.

Venemaa president Vladimir Putin on võimule tulekust alates kasutanud riigi maajavarasid majanduse üles ehitamiseks peale 1990ndate kriisi. Protsessi käigus on nii Rosneft kui Gazprom sattunud riigi majandusliku ja poliitilise süsteemi keskmesse.

Gazpromi pressiteenistus keeldus hinnangut kommenteerimast, tähendades, et nad on «pikaajaliselt jätkusuutlikud.» Rosneft kommentaaripalvele ei vastanud.

Nende kahe ettevõtte tasutud maksud ja aktsiisid annavad Bloombergi arvutuste kohaselt 30 protsenti eelarvest. Nad investeerivad uutesse torudesse, puurimisse, transporti ja mujale, elavdades nõnda tööstussektorit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles