Brüssel tahab riikidele käibemaksu üle rohkem võimu anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Euroopa Liit tahab liikmesriikidele rohkem võimu anda maksu üle, mis on üle Euroopa hämmastavalt tsentraliseeritud. See jätab ära liikmesriikide vaidlused selle üle, milliste kaupade käibemaksumäär võib olla madalam.

Senine nimistu kaupadele, millele võib kehtida 15 protsendine või madalam määr, on neli aastakümmet vana, vahendab Financial Times.

Aastal 2010 pidid Euroopa kohtunikud otsustama, kas müntidega toimivad masinad ühes Belgia linna sekspoes tulevad arvesse kinona ning saavad selle läbi soodsama maksumäära. Kohus ütles ei.

Prantsusmaa ja Luksemburg tahtsid raamatutele lubatud ülimadalat käibemaksumäära ka e-raamatutele. Kohus leidis, et e-raamat on elektrooniline teenus ja sellisena erisust ei saa.

Läinud aastal tahtsid britid madalamat käibemaksumäära naiste hügieenisidemetele. Selle lubamine nõuaks kõikide liikmesriikide nõusolekut.

Ajaleht sai näha dokumenti, mis pakub probleemile kaks lahendust. Esimene jätaks nimistu alles, ent uuendaks seda ning vaataks teatava aja tagant üle.

Radikaalsem lahendus aga on nimistu kaotamine ning selle asendamine selle reeglitega, mis juhul võib rakendada madalamat käibemaksumäära. «Reform lubaks liikmesriikidel võtta vastu maksu kiiremini ning vabastaks Euroopa Liidu ülemäärastest õigustülidest,» seisab dokumendis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles