USA äri kibeleb Kuubale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba mees autode vahel Havannas, Ameerika kaabu peas.
Kuuba mees autode vahel Havannas, Ameerika kaabu peas. Foto: ALEJANDRO ERNESTO/EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY

Vähemalt kolm suurt USA korporatsiooni suruvad president Barack Obama peatse visiidi eel õlaga Kuuba uksele. 

20. märtsiks kalendrisse kirjutatud külaskäiguni on jäänud vähem kui nädal ning AT&T, Starwood Hotels and Resorts Wolrdwide ja Marriott International kuulutavad kõigi ootuste kohaselt varsti välja lepingud Kuuba riigifirmadega, ütlesid The Wall Street Journalile ettevõtete esindajad ja USA ametnikud.

Nimetatud kolm on esimeste hulgas, kes on jõudnud kõrgel tasemel läbirääkimisteni pärast seda, kui Obama 2014. aasta detsembris suhete soojendamise välja kuulutas.

Valge Maja on väljendanud lootust, et osad diilid lähevad lukku juba enne visiiti – illustreerimaks rahvaste sõpruse kasulikkust.

Koos Obamaga sõidab Kuubale ka Marriotti tegevjuht Arne Sorenson, kes on presidendi ekspordinõukogu aseesimees.

«Me loodame, et varsti on meil USA valitsuse poolt roheline tuli pidada Kuubal hotelle Marriotti lipu all,» ütles ettevõtte pressiesindaja.

Samal ajal valitseb kriitikute leeris Obama Kuuba-poliitika suhtes tänaseni tugev vastuseis.

Vabariiklastena presidendiks pürgivad Donald Trump, Marco Rubio ja Ted Cruz on otsekui ühest suust teatanud, et teevad võimule tulles Havannaga kannapöörde.

«Ühtegi sammu demokraatia suunas pole. Inimõiguste osas ei ole saarel midagi muutunud. Tõele au andes on asjad pärast seda [suhete taastamise] suunda hullemaks läinud,» ütles Rubio neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles