Nafta tootmismahu külmutamine pole jutust kaugemale jõudnud

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araabia Ühendemiraatide naftaminister Suhail al-Mazroui ajakirjanikega rääkimas. Seni on jutud tootmismahu külmutamisest toetanud nafta hinda, aga nüüd ootavad turud jutu asemel juba tegusid.
Araabia Ühendemiraatide naftaminister Suhail al-Mazroui ajakirjanikega rääkimas. Seni on jutud tootmismahu külmutamisest toetanud nafta hinda, aga nüüd ootavad turud jutu asemel juba tegusid. Foto: MARWAN NAAMANI/AFP

Kuu aega pärast nelja naftatootjariigi algatust hakata pidama kõnelusi tootmismahu külmutamiseks praegusel tasemel pole poliitikud jõudnud isegi kokku leppida külmutamiskõneluste toimumiskohas ja -ajas, kirjutab Bloomberg.

Naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC ja Venemaa esindajad on pakkunud kõneluste toimumisajaks küll märtsi, küll aprilli ning toimmiskohaks Viini, Dohat ja Moskvat. Aga üksmeel koha ja aja suhtes seni puudub, mis omakorda muudab turud rahutuks: naftakauplejad pole enam kindlad, kas sõnadelt tegudeni ka kunagi jõutakse.

«Lõbus on pea iga päev kuulda erinevatest kuupäevadest ja kohtadest või sellest, et keegi pole tootjate koosolekule kutset saanud,» rääkis UBSi analüütik Giovanni Staunovo Bloombergile. «Jutud külmutamisest on nafta hinda toetanud, aga rääkimine ei maksa midagi. Isegi kui külmutamine kokku lepitakse, ei elimineeri see lähiajal globaalset ülepakkumist.»

16. veebruaril leppis Venemaa Saudi Araabia, Katari ja Venezuelaga kokku, et tootmismahule pannakse n-ö «kaas peale», seda aga tingimusel, et kõik peamised tootjad leppega liituvad. Sellest kuupäevast alates on nafta hind märkimisväärselt taastunud, Põhjamere Brenti barreli hind on tõusnud 30 dollari juurest 40 dollarini.

Külmutamisega on lubanud liituda mitu tootjariiki, näiteks Aserbaidžaan ja Kasahstan. Iraani esindajad on ent nimetanud ettepanekut «naeruväärseks» ning andnud mõista, et külmutamisega ei ühineta. Ainuüksi ühe suure tootjariigi, näiteks sellesama Iraani kõrvalejäämine kokkuleppest muudab aga selle mõttetuks.

Lisaks propageerib osa OPECi liikmeid hoopis tootmismahu kärpimise plaani, nende seas Alžeeria ja Ladina-Ameerika tootjariigid. Viimaste seas puudub ent samuti üksmeel ja selleni ei jõuta niipea, sest ühise seisukoha kujundamiseks määratud kohtumine Quitos jäeti hoopistükkis ära. Pealegi on OPECi mõjuvõimsam liige Saudi Araabia teatanud, et tootmismahu külmutamine käib plaanina küll (juhul kui kõik selles osalevad), aga tootmismahu kärbe on välistatud.

«Kärpekohtumine ei pruugi toimudagi; kui toimub, siis on suur tõenäosus, et otsuseid ei tehta ning isegi siis, kui tuleb otsus, ei suuda see turgudele ilmselt enam muljet avaldada,» ütles Bloombergile maaklerfirma PVM juht David Hufton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles