Rootsi Boliden ostis Soome suurima kaevanduse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallur Kevitsa kaevanduses.
Kallur Kevitsa kaevanduses. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / Scanpix

Rootsi kaevandusfirma Boliden ostis 712 miljoni USA dollariga (ligi 650 miljonit eurot) Soome kaevandusmahult suurima Kevitsa vase- ja niklikaevanduse Kanada ettevõttelt First Quantum Minerals (FQM).

Tehing, mis plaanide kohaselt viiakse lõpule mais, vajab Bolideni teatel veel Soome, Rootsi ja Saksamaa konkurentsiametnike heakskiitu.

Võlgades FQM on juba aasta otsa otsinud Kevitsa kaevandusele ostjat, plaanides tulevikus keskenduda oma vaseleiukohtadele Panamas.

2012. aastal Soome Lapimaa pealinnast Rovaniemist 142 km põhja pool tööd alustanud Kevitsa kaevanduses kaevandatakse peamiselt niklit ja vaske, aga ka kulda ja plaatina.

Mullu tootis kaevandus 17 204 tonni vaske, 8805 tonni niklit, 12 847 untsi kulda ja 31 899 untsi plaatina. Kaevanduse tulem enne makse, intresse ja amortisatsiooni oli 42 miljonit dollarit, aastakahjum kuus miljonit dollarit. Kahjumi peamine põhjus on rekordmadalale kukkunud tooraine hinnad.

Mullu kaevandati Kevitsas 6,7 miljonit tonni metallimaaki ja muid kivimeid. Kaevanduse võimsus on kuni 30 miljonit tonni aastas ja FQMil oli kavas see tõsta mõne aastaga 50 miljoni tonnini. Kaevanduses on tööl 600 inimest.

Bolidenile kuuluvad Soomes ka rikastusvabrikud Kokkolas ja Harjavaltas ning kaevandus Kylylahtis. Ettevõtte tegevjuht Lennart Evrell ütles pressiteate vahendusel, et Kevitsa sobib hästi Bolideni kasvustrateegiasse, tagades muu hulgas ka niklimaagi voo Harjavalta rikastusvabrikusse.

Bolideni teatel finantseerib ettevõte Kevitsa ostu esialgu Nordeast väljastatud 24-kuuse krediidiliiniga, kuid hakkab refinantseerimise võimalusi otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles