Financial Times: Putini lapsepõlvesõber ostab osalust Aeroflotis

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Rotenberg.
Arkadi Rotenberg. Foto: Alexey Filippov / RIA Novosti / Scanpix

Venemaa presidendi Vladimir Putini lapsepõlvesõber ja judopartner Arkadi Rotenberg, kes on muu hulgas USA sanktsioonidealuste oligarhide nimekirjas, on ostmas veerandit Vene lennufirmas Aeroflot, kirjutab Fiancial Times.

Praegu kuulub Vene riigile Aeroflotist pool; Rotenberg on ostams sellest poolest omakorda poolt, teatas ajaleht oma allikatele tuginedes. Aerofloti turuväärtuseks hindas Financial Times 970 miljonit dollarit.

Kui info paika peab, tekitab säärane tehing kahtlusi Venemaa privatiseerimisprogrammi läbipaistvuse osas. Hiljuti teatas Vene valitsus, et kavatseb erastada osa riigiettevõtetest, et müügituluga täita järjest kasvavat auku eelarves. Financial Timesi hinnangul sarnaneb aga Aerofloti osa müük Rotenbergile 1990ndate erastamistele, mis tehti odavalt ja omadele.

Ei Aeroflot ega Putini administratsioon andnud Financial Timesile kommentaare; Rotenbergi esindaja sõnul ei ole Aerofloti osaluse ost plaanis.

Hiljuti ostis Rotenbergide kontrolli all olev ettevõte TPS Avia ligi 70 protsendi suuruse osaluse Moskva Šeremetjevo lennujaamas, kus asub ka Aerofloti peakorter.

Arkadi Rotenberg koos venna Borissiga on Putini lähedaseimate oligarhide seas ning on Putini valitsusajal kokku ajanud muljetavaldava varanduse. Muu hulgas said Rotenbergis Sotšis enne olümpiat kokku seitsme miljardi USA dollari eest ehituslepinguid. Samuti said nad lepingu silla ehitamiseks Venemaa okupeeritud Krimmi poolsaarele.

Rotenbergid on ennast sisse seadnud ka Soomes, kus neile kuulub osa jäähokimeeskonnast Jokerit ja spordikompleksist Hartwall Arena.

USA sanktsioonidest kõrvale põiklemiseks on Arkadi Rotenberg kirjutanud osa oma ettevõtteid poja Igori nimele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles