Tusaseid demokraate tõmbab Trump

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

Barry Shulsky (68) on kogu oma teadliku elu registreeritud demokraadina mööda saatnud. Mõnda aega tagasi sündis ta südames otsus enam mitte iialgi presidendivalimistel hääletama minna. Aga siis tuli Trump.

Shulsky sõnutsi on tal kõrini majandusest, kongressist ja Obama administratsioonist, kess peab illegaalidele amnestia andmist tähtsamaks kui valgete tööliste majandusmurede lahendamist.

Novembris läheb nelja aasta eest Barack Obamat toetanud Shulsky hääl vabariiklasele Donald Trumpile, vahendab Financial Times.

«Kõik [poliitikud] on marionetid – välja arvatud Donald Trump,» teatas Shulsky. «Andke mehele neli aastat ja vaadake, mis juhtub. Hullemaks ta midagi ajada ei saa.»

Ta jätkas: «Omal ajal olid demokraadid [tavaliste ameeriklaste jaoks] paremad. Nüüd on nad immigrantide jaoks paremad.»

Mida rohkem Trumpi kampaaniarong hoogu sisse saab, seda rohkem hüppab pardale valgeid ja Washingtoni valitsevast klassist frustreeritud töölisi.

Nende seas on suur hulk demokraate ja demokraatide poole kalduvaid sõltumatuid valijaid – nagu Shulsky.

Civis Analyticsi uuringu kohaselt lähebki Trumpil kõige paremini inimeste seas, kes peavad endid vabariiklasteks, kuigi on demokraatide hingekirjas (43 protsenti). See grupp on juba mänginud otsustavat rolli Trumpi teel läbi eelvalimiste ning võib osutuda veelgi kaalukamaks finaalis.

Veel paar näidet.

26-aastane ehitaja Daniel Catoe hääletas aastal 2008 küll Obama poolt, kuid on pettunud majanduse aeglases taastumises ning Obamacare’iga kahekordseks kerkinud tervishoiukuludes. «Juba pool aastat pole mul ühtegi 40-tunnist töönädalat olnud. Ja mul on laen ja laps ja naine ülal pidada. Mulle tundub, et Trump lihtsalt mõistab, mille nimel me siin võitleme ja töötame.»

Viiekümnendates eluaastates Len Barnhart tunnistas, et «paljudele minu tuttavatele rikkad ei meeldi, aga ma pole iial näinud, et vaene mees kellelegi tööd annaks. Valitsus on vaene mees.»

«Ma olin demokraat, aga nad muutusid,» ütles Barnhart. «Nad keerasid meie jaoks liiga vasakule ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles