Pankrotiohus Ladade tootja rootslasest juht sai kinga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AvtoVAZi tüürinud rootslane Bo Andersson  Lada Vestas.
AvtoVAZi tüürinud rootslane Bo Andersson Lada Vestas. Foto: Maxim Tumanov / TASS

Renault ja Nissan, pankrotiohus AvtoVAZi enamusosanikud, on asendamas Vene autofirma rootslasest tegevjuhti Bo Inge Anderssoni.

Andersson asus AvtoVAZi juhtima 2013. aastal. Endine General Motorsi ja Saabi tippjuht, varasest pensionipõlvest AvtoVAZi juhtima kutsutud Andersson oli esimene mitte-venelane sel ametipostil.

AvtoVAZi osanike teatel plaanib Andersson lahkuda, kuid mehele endale tuli see lahendus ootamatult, ütles Wall Street Journalile lähedalseisev isik. AvtoVAZi direktorite nõukogu koguneb 15. märtsil, siis teatatakse plaani kohaselt ka Anderssoni mantlipärija.

Kümne aasta jooksul kaks miljardit eurot Vene autotootjasse investeerinud Renault'le ja Nissanile kuulub AvtoVAZi enamusosalus. 25 protsenti aktsiaid on Vene riiklikul sõjatööstusettevõttel Rostec.

Sergei Chemezov, Rosteci tegevjuht, ütles Wall Street Journali teatel, et Rostec ja Renault kavatsevad AvtoVAZi võlgadest päästa. Rostec konverteerib oma laenud AvtoVAZile aktsiakapitali ja Renault süstib pankrotiohus ettevõttes lisaraha.

«Nüüd peame ainult isiku vahetama. See on kõik,» ütles Chemezov.

AvtoVAZi müük kukkus mullu 31 protsenti 269 000 autoni, samal ajal kui Vene autoturg kärbus aastaga 36 protsendi võrra.

Märtsi alguses teatas AvtoVAZ, et vajab lisakapitali katmaks mullu aastavõrdluses kolmekordistunud kahjumit summas 74 miljardit rubla (1,1 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles