Brüssel plaanib varjupaiga taotlemise tsentraliseerida

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASO. Uus keskasutus on sündimas.
EASO. Uus keskasutus on sündimas. Foto: fra.europa.eu

Euroopa Komisjonis on küpsenud ettepanek tsentraliseerida kontroll varjupaigataotluste üle Euroopa Liidus.

Uudis radikaalsest initsiatiivist ähvardab õhutada skeptitsismileeke Suurbritannias, kus sammu ilmselt tõlgendatakse kui Brüsseli järjekordset katset rohkem võimu haarata.

Komisjon kavatseb esitada oma kava Euroopa Liidu liidritele juba enne 17. märtsiks määratud tippkohtumist, kirjutab Financial Times.

Praegu kehtiva nn Dublini reegli kohaselt peavad võõrsilt tulijad taotlema varjupaika riigis, kuhu nad Euroopa Liitu tulles sisenevad.

Süsteemi paiskas segi kantsler Angela Merkel oma mullusuvise otsusega seda reeglit kodumaal mitte rakendada – vallandades tohutu tunglemise Saksamaa suunas.

Nähtuvalt Financial Timesi valduses olevatest reformikava variantidest viidaks kogu vastutus varjupaigataotluse eest Euroopa varjupaigaküsimuste tugiameti (EASO) alla.

See amet nõustab praegu liikmesriikide valitsusi, aga sellest tehtaks taotlusi töötlev föderaalasutus. Sellise stsenaariumi puhul läheks Euroopa Liidule üle järjekordne annus suveräänsust, mis lõppkokkuvõttes eeldaks aluslepingu muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles