Leedukad võtavad üle Eesti digiallkirjade portaali (3)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Smart-ID teenuse kasutamine on häiritud, tuleb toimingute teostamiseks leida teisi lahendusi.
Kuna Smart-ID teenuse kasutamine on häiritud, tuleb toimingute teostamiseks leida teisi lahendusi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Leedu IT-ettevõte Estina ostab ASilt Sertifitseerimiskeskus (SK) Eesti digiallkirjade haldamise portaali DigiDoc.

2002. aastal loodud DigiDoc portaal oli Balti riikides esimene digiallkirjastamise teenust pakkuv keskkond, mida kasutavad praegu nii eraisikud, ettevõtted kui ka riiklikud organisatsioonid.

AS Sertifitseerimiskeskuse juhi Kalev Pihla sõnul riigi tellimust portaalile pole kunagi olnud. "Tegu oli algusest peale SK poolse "tehnoloogia demonstreerimisega“, kus me digitaalallkirjastamise võimekust veebis ise läbi katsetasime ja teisalt klientidele tutvustasime, kuidas seda teha saab. Tänaseks on paljudel meie klientidel seda tarkust juba kindlasti kollektiivselt rohkem, kui meil endil," märkis Pihl.

Kuu aja pärast, 7. aprillil  jõustuva muudatuse eesmärk on Sertifitseerimiskeskuse teatel pakkuda DigiDoc portaali kasutajatele senisega võrreldes paremat kasutuskogemust ja uusi funktsioone, nagu uuendatud kasutajaliides, mitme dokumendi samaaegne allkirjastamine, dokumendihaldus ja töövood.

Portaali senised kasutajad saavad jätkata samamoodi. Muudatus ei mõjuta DigiDoc portaalis salvestatud dokumente, nende dokumentide turvalisust ega privaatsust. Portaali kasutajate andmeid ja dokumente säilitatakse ettevõtte kinnitusel ka edaspidi rangete turvastandardite järgi.

 Estina haldab ka Leedus DigiDoc portaalile sarnast digitaalallkirjastamise portaali ISIGN.

«Meie hinnangul on portaali halduse üleminek Estinale kõikidele osalistele kasulik lahendus. Esiteks võidavad sellest portaali kasutajad, kes saavad uusi funktsioone. Teiseks, SK jaoks tähendab muudatus võimalust pühenduda veel rohkem oma põhitegevusele – eID infrastruktuuri haldamisele ja arendamisele,» ütles Kalev Pihl.

Estina arendusjuht Gintas Balčiūnas  ütles, et sammu eesmärk on tugevdada Estina positsiooni digitaalallkirjastamise lahenduste pakkujana Baltikumis. «Meie pikaajaline kogemus Leedus ja teistes riikides võimaldab meil pakkuda paremat funktsionaalsust DigiDoc portaali kasutajatele ja tuua uusi teenuseid Eesti turule,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles