Tarbijahinnad langesid aastaga pool protsenti

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeks kasvas veebruaris ühe kuuga 0,7 protsenti, ent langes aasta võrdluses 0,5 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid möödunud aasta veebruariga võrreldes 0,3 ja teenused 0,7 protsenti odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes langenud 2,7 ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,3 protsenti.

Mullusega võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim elektri, soojusenergia ja kütte 6,9-protsendine odavnemine, kus soojusenergia oli 10,4, kodudesse jõudnud elekter 2,9 ja gaas 18,6 protsenti odavam kui mullu samal ajal. Suuremat mõju indeksile avaldas veel mootorikütus, mis oli eelmise aasta veebruariga võrreldes odavnenud 10,1 protsenti, sealjuures odavnes bensiin 8 ja diislikütus 14,2 protsenti.

Piim ja piimatooted olid 6,8 protsenti odavamad. Kallinejatest mõjutasid indeksit enim alkohoolsed joogid, mis olid aastataguse ajaga võrreldes 5,6 protsenti kallimad. Eelmise aasta veebruariga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud suhkur ja odavnenud või.

Jaanuarikuuga võrreldes oli veebruaris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks transport, kus mootorikütus kallines 3,2 ja reisijate vedu 5 protsenti. Viimase mõjust indeksile andsid 70 protsenti veebruariks ostetud lennukipiletid, mis olid 16 protsenti kallimad. 

Peaaegu sama suur mõju indeksile oli alkohoolsete jookide 4,7-protsendilisel hinnatõusul, mille põhjustasid paljude soodusmüükide lõppemine ning sarnaselt mootorikütusega ka uute aktsiisimäärade rakendumine. Odavnejatest oli suurim mõju indeksile kodudesse jõudnud elektril, mis oli jaanuariga võrreldes 6,9 protsenti odavam.

Viimati oli tarbijahinnaindeksi kuumuutus sama suur 2013. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles